Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frykt for økt vold foran fastemåned i Algerie

Alger (NTB-AFP-Reuters): Gjennomsnittlig er 30 mennesker drept hver dag den siste uka i Algerie. Voldsbølgen har ført til frykt for ytterligere opptrapping av terroren i forbindelse med fastemåneden ramadan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selv om terrorhandlingene er blitt en grotesk del av dagliglivet i Algerie, er det frykt for ytterligere opptrapping nå foran fastemåneden. Ramadan blir av mange islamske ekstremister sett på som en oppfordring til å gå til hellig krig. I år innledes ramadan i Algerie onsdag.

I fjor opplevde hovedstaden Alger en klar opptrapping foran og under ramadan. Blant annet gikk en bilbombe i lufta. Den alene drepte et titalls mennesker og skadet et hundretall.

Ifølge algerisk presse ble 248 mennesker drept i forrige uke. Mandag ble det talt opp 39 drepte.

Presserapportene forteller som vanlig om grusomme voldsepisoder og massakre:

24 innbyggere i landsbyen Safsaf, deriblant to kvinner og seks barn, fikk strupen skåret over. Utenfor en moske ble 14 menn som var samlet til kveldsbønn hakket i hjel. Også presten, imamen, ble skaddd.

Høyst uklart

Myndighetene hevder at islamske ekstremister står bak de fleste angrepene, men det er høyst uklart hvem som står bak de mange terrorhandlingene.

Det er en anarkistisk situasjon i Algerie, der islamske ekstremister kjemper mot et militærdiktatur, og der kriminelle bander bekjemper hverandre.

Flere bander opererer i islams navn, men deres voldshandlinger har svært lite med islams budskap å gjøre. Kommandostrukturer er også høyst uklare. Det samme gjelder hærens rolle.

Beskytter ikke

Mange internasjonale menneskerettsorganisasjoner har anklaget den algeriske regjeringen for ikke å ha vilje til å beskytte sine borgere. De fleste massakrene skjer i avsidesliggende landsbyer, men det er også kommet meldinger om massakre begått like ved politistasjoner.

Det er også kommet direkte anklager om at hæren har medvirket i voldsterroren mot sivilbefolkningen.

For første gang på seks år har regjeringen nå innrømmet at den ikke er i stand til å beskytte sivilbefolkningen i avsidesliggende strøk mot vold og drap.

Amnesty International anslår at rundt 80.000 mennesker er blitt drept siden volden brøt ut i 1992, etter at militærstyret avlyste valgene som det nå forbudet partiet Islamsk redningsfront (FIS) lå an til å vinne.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!