Frykt for rasende kunder når Kypros' banker gjenåpner i dag

Motstand og misnøye med krisetiltakene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tusenvis av bankansatte risikerer å miste jobben i en brutal restrukturering av det kypriotiske bankvesenet. Når bankene gjenåpner i dag klokka 12 lokal tid, frykter de ansatte å bli offer for kundenes raseri.

«Vi må alle huske på at som bankansatte er ikke vi ansvarlige, men at tvert imot er våre egne kolleger offer for kriminelle handlinger og/eller forsømmelser som har ført til denne ødeleggelsen og mange er i en svært tragisk situasjon», heter det i en uttalelse fra Fagforeningen for Kypros' bankansatte (ETYK).

Strenge restriksjoner
I påvente av et bankrush var det i morges mange vakter utenfor landets bankfilialer, men ikke særlig lange køer siden det har vært mulig å ta ut penger i minibanker, melder NTB.

I forhandlinger med EU har Kypros måttet avfinne seg med knallharde tiltak for å få økonomien under kontroll. Når bankene holder åpent i dag, er det iverksatt knallharde tiltak for å hindre kapitalflukt

• Maksgrensen for uttak per dag er satt til 300 euro.

• Kredittkort kan benyttes ubegrenset innad på Kypros, men bare opp til 5000 euro per måned fra utlandet.

• På hver reise kan det maksimalt tas med 1000 euro ut av landet.

• Med unntak av betaling for import, er det forbudt å overføre penger til utlandet.

- Ødeleggende Småsparerne ser likevel ut til å bli forskånet for sitt største mareritt som bankkunder.

Bare bankinnskudd over 100.000 euro skal skattlegges, ifølge El País med mellom 30 og 80 prosent

Blant politikere på Kypros er krisetiltakene sterkt omstridt.

- Vi regnet med støtte og forståelse fra våre partnere men i stedet blir vi utsatt for en oppløsning av vårt finansielle system og ødeleggende tiltak som fører landet vårt inn i tilbakegang, arbeidsledighet og fattigdom, sa presidenten i Nasjonalforsamlingen på Kypros, sosialisten Yiannakis Omirou, i går.

Krisepakke
Kypros' nest største bank Laiki Bank legges ned som en del av restruktureringen, mens den største banken, Bank of Cyprus, må gjennom en dramatisk omlegging.

Krisetiltakene gjennomføres for å få tilgang på en krisepakke 10 milliarder euro fra EU, Den europeiske sentralbanken og Det internasjonale pengefondet (IMF), den såkalte troikaen.

En betingelse har vært at Kypros selv må skaffe til veie 5,8 milliarder euro.

Stengt på børsen
Selv om bankene holder åpent fram til klokka 16 i dag skjærtorsdag, fortsetter børsen på Kypros å holde stengt. Børsen har vært stengt i nesten to uker mens EU og landets regjering har arbeidet med å finne fram til en løsning på bankkrisen.

Det er nå besluttet å holde børsen stengt til over påske.

IKKE ANSVARLIGE: «Vi må alle huske på at som bankansatte er ikke vi ansvarlige», heter det i en uttalelse fra Fagforeningen for Kypros' bankansatte. På bildet venter folk på å slippe inn i en filial av Bank of Cyprus i Nikosia i formiddag. Foto: AP/Petros Karadjias
IKKE ANSVARLIGE: «Vi må alle huske på at som bankansatte er ikke vi ansvarlige», heter det i en uttalelse fra Fagforeningen for Kypros' bankansatte. På bildet venter folk på å slippe inn i en filial av Bank of Cyprus i Nikosia i formiddag. Foto: AP/Petros Karadjias Vis mer