Frykt for store flyforsinkelser

Vil oppstå allerede klokken seks om partene ikke kommer til enighet.

STORE FORSINKELSER: Det er stor frykt for store flyforsinkelser allerede fra klokken seks i morgen tidlig.

Foto: Mette Møller / Dagbladet
STORE FORSINKELSER: Det er stor frykt for store flyforsinkelser allerede fra klokken seks i morgen tidlig. Foto: Mette Møller / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lange køer og store forsinkelser i flytrafikken vil oppstå ved flere flyplasser fra fredag morgen dersom partene i vekteroverenskomsten ikke blir enige.

Ansatte i G4S Aviation og Securitas Transport Aviation Security blir tatt ut i streik fra fredag klokken 6 dersom det ikke oppnås enighet i meklingen mellom NHO Service på den ene siden og YS-forbundet Parat og LO-forbundet Norsk Arbeidsmandsforbund på den andre.

- Krevende Meklingsfristen utløper ved midnatt natt til fredag, og torsdag kveld pågikk meklingen for fullt.

- Dette er en krevende mekling. Det gjør det ekstra krevende at det er to arbeidstakerorganisasjoner med stor avstand mellom seg i krav og forventninger. Der usikkert om det er mulig å komme fram til en løsning, men vi jobber for å klare det. Dette er seriøse parter, som er interessert i å komme fram til en løsning, sa mekler Dag Nafstad i 21-tiden.

Konsekvenser Parat har varslet at organisasjonen tar ut 250 medlemmer på Gardermoen og 50 på Rygge i en eventuell streik. I tillegg vil Norsk Arbeidsmandsforbund ta ut 150 medlemmer på Gardermoen.

En eventuell streik vil få store konsekvenser og hele luftfarten vil i praksis bli rammet.

- Det er klart at det påvirker meklingen når konsekvensene av en streik blir så merkbare. Det er snakk om å måtte stenge Gardermoen helt i løpet av noen dager med streik. Det er en stor samfunnsmessig konsekvens som vi må ha i bakhodet under meklingen, sier Nafstad til NTB.

Strengere krav - Det blir stilt andre og strengere personlige krav til sikkerhetskontrollører på flyplasser enn til andre vektere. Det er myndighetene som stiller krav til utdanning og sertifisering av sikkerhetskontrollørene på flyplasser. Det må også vises i lønningsposen, sier Lars-Petter Larsen, forhandlingsleder i Parat.

Parat krever 1350 kroner mer i måneden til flyplassvekterne. I tillegg krever organisasjonen at flere får fulltidsjobb.

Grunnlønna for en heltidsansatt vekter med ti års ansiennitet er 290 000 kroner, ifølge Larsen. Han sier at også minstelønnssatsene må økes betraktelig i dette oppgjøret.

- Andre lavlønnsbransjer har fått betydelige økninger i årets forhandlinger med NHO. Vi vil ikke være fornøyd med noe mindre, sier Larsen.

Utestenges Mange som jobber ved hovedflyplassen kan bli rammet indirekte av streiken. Et større antall bygningsarbeidere og et ukjent antall transportarbeidere kan bli sperret ute fra jobb dersom sikkerhetskontrollørene ved Oslo lufthavn går til streik.

Bygningsarbeiderne og mange transportarbeidere vil ikke komme seg på jobb, siden de må gjennom sikkerhetskontroll for å komme inn på arbeidsområdet.

(NTB)