Frykt for Tsjernobyl-reprise

Atomeksperter hevder at en ny Tsjernobyl-katastrofe er rett rundt hjørnet. Sikkerhetstiltakene etter den forrige atomulykken slår sprekker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Atomekspertene ser med stadig voksende uro på sprekkene i den såkalte betongsarkofagen som ligger over den fatale Tsjernobyl-reaktoren. Betongkassen som ble lagt over reaktoren for å hindre radioaktiv lekkasje, er i ferd med å falle sammen.

Slår sprekker

Vedlikeholdssjefen ved Tsjernobyl-anlegget Artur Kornyjev sier at taket i sarkofagen slår sprekker og at vann renner inn på den ødelagte reaktoren. Dette vannet blir radioaktivt, og kan renne ut i grunnen. Hvis sarkofagen faller sammen over reaktor-ruinene vil dette gi enorme radioaktive utslipp i atmosfæren over Europa. - Ukrainas største elv Dnjepr vil bli hardest rammet av et utslipp. Elva, som blant annet renner gjennom byen Kiev, vil frakte det radioaktive avfallet til store deler av Ukraina. Til slutt vil hele Svartehavet være forurenset, sier Artur Kornyjev..

Fatale følger

Tsjernobyl-ulykken i 1986 medførte atmosfærisk radioktivitet 300 ganger større enn Hiroshima-bomben. Det var den verste kjernekraft-ulykken i historien. Over 100 000 mennesker ble tvunget til å flytte fra området, mange tusen har utviklet kreft som følge av radioaktiv stråling. Sikkerhetstiltakene etter ulykken bar preg av hastverksarbeide. Etter 12 år slår betongkassen som dekker ruinene slår sprekker, og er i ferd med å falle sammen.

Stenges

Det er fortsatt drift ved Tsjernobyl, men om to år er det slutt. Velstående vestlige land skal bidra til byggingen av nye sarkofager over reaktorene. Men selv med etter nedbyggingen står Tsjernobyl som et grelt symbol på farene ved kjernekraft. Atomekspertene regner med at Ukraina selv om 100 år vil leve med synlige spor etter atom-katastrofen.

TSJERNOBYL-FRYKT: Området rundt Tsjernobyl-reaktoren er fortsatt svært radioaktivt.