- Frykt, kaos og usikkerhet

Hvem har kontroll? Hvor skjer neste angrep? Over 190 000 er drevet på flukt i Nord-Syria. Kaoset rår.

PÅ FLUKT: Ifølge tall fra FN tirsdag er nå 190 000 mennesker drevet på flukt i Syria som følge av den pågående tyrkiske offensiven. Rundt 70 000 av dem er barn. Her flykter en syrisk familie byen Ras al-Ain, der det i dagesvis har pågått harde kamper mellom kurderne og Tyrkia og deres allierte grupper. Kurderne holder fortsatt grensebyen. Foto: Delil SOULEIMAN / AFP / NTB Scanpix
PÅ FLUKT: Ifølge tall fra FN tirsdag er nå 190 000 mennesker drevet på flukt i Syria som følge av den pågående tyrkiske offensiven. Rundt 70 000 av dem er barn. Her flykter en syrisk familie byen Ras al-Ain, der det i dagesvis har pågått harde kamper mellom kurderne og Tyrkia og deres allierte grupper. Kurderne holder fortsatt grensebyen. Foto: Delil SOULEIMAN / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Onsdag er det ei uke siden Tyrkia innledet sin offensiv i Nord-Syria.

Langs hele den over 900 kilometer lange grensa og flere kilometer inn i landet har det pågått kraftige angrep fra lufta og bakkeangrep fra de tyrkerne. Samtidig har kurderne avfyrt artilleriskudd inn i Tyrkia fra sør.

Konflikten tok en ny vending mandag, da det ble kjent at de kurdiske gruppene inngikk en avtale med den syriske regjeringshæren for å slå tilbake tyrkerne.

På hver sin side

Det ga en ytterligere destabiliserende faktor i konflikten, og et av de store spørsmålene var om syriske og tyrkiske regjeringsstyrker kunne havne i kamp med hverandre.

Det har foreløpig ikke skjedd, selv om det seint mandag ettermiddag kom rapporter om at hærene sto på hver sin side av den grensenære byen Manbij, med omkring 100 000 innbyggere.

Mens bilder fra i går viser tyrkiske soldater nærmest triumferende nærmer seg byen, er det i dag den syriske regjeringshæren som melder at de har tatt kontroll over storbyen.

Allerede er 100 000 mennesker fordrevet i Nord-Syria, et område som har vært noe skånet for de hardeste kampene de siste fem åra. Ifølge FN er 190 000 drevet på flukt på ei uke.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer