Frykt og feiring

Om tre dager feirer USA sin nasjonaldag. Bush-administrasjonen oppfordrer folk å være årvåkne, men vil ikke at terrorfrykten skal ødelegge festen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Denne våren har FBI og CIA kommet over informasjon som kan tyde på at nye angrep mot USA planlegges. Datoer har blitt nevnt, men så langt har ingenting skjedd. Den siste datoen som er nevnt - er 4. juli.

Folk bes om å opptre som normalt, men være litt ekstra på vakt.

- Som dere vet sitter vi på flere rapporter som foreslår at vi bør være ekstra på vakt den dagen, sa utenriksminister Colin Powell til amerikanske tv-seere i går.

Han la til at det spesielt er offentlige tjenestemenn som må være ekstra på vakt 4. juli.

Tror på fest

Sikkerhetsrådgiver ved Det hvite hus, Condoleezza Rice, sier at de konstant ser på trusselbildet.

- Akkurat nå mener vi at vi gjør alt vi kan gjøre for at nasjonaldagen så sikker som mulig, sa hun til CNN.

Det er spesielt i de største byene myndighetene vil være ekstra på vakt. Borgermesterne i de største byene har likevel ikke tro på at feiringen skal bli ødelagt av et terrorangrep.

- Folk har kommet tilbake til denne byen igjen, og jeg tror vi kan vise - som vi har gjort de siste månedene - at vi har en åpen og sikker by, sier Washingtons Anthony Williams.

- Vi skal ha våre parader, våre konserter og alle skal få en fin dag, sier Las Vegas' Oscar Goodman.

Seattles borgermester Greg Nickels sier at målet er å være USAs mest forberedte by.

- Vi vet at Seattle nevnes i forbindelse med byer som er utsatt, og vi vet at det ble funnet bilder av byens landemerker på en datamaskin i Afghanistan. Og selv om vi ikke har mottatt noen konkrete trusler, er det grunn til å være på vakt. Årvåkenheten er prisen vi må betale etter at vi mistet friheten.

Flypatruljer

I forrige uke kom det fram at Pentagon 4. juli kommer til å patruljere over de største byene med jagerfly. Dette gjorde de også fram til april, men etter dette har det kun vært sporadiske kontroller av luftrommet.

- Dette er ikke noe vi gjør på grunn av en konkret trussel. Det er mer et symbol på at dagen har en symbolsk betydning, sier sentrale kilder i forsvarsdepartementet.

  • Forsvarsminister Donald Rumsfeld ville ikke kommentere opplysningene.
FEIRING OG FYRVERKERI: Torsdag er USAs nasjonaldag. 4. juli har tidligere blitt nevnt som en mulig dato for nye terrormål.
- FØLG MED: Colin Powell ber folk være årvåkne, men samtidig å opptre som normalt.