Frykt og grådighet

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Innen fredag kveld må norske forleggere og bokhandlere forhandle fram en ny bransjeavtale. Men i de seine kveldstimene i forhandlingslokalene i Øvre Vollgate i Oslo er det ikke kulturansvaret som setter premissene. Der regjerer markedskreftenes frykt og grådighet.
  • Forleggerne ønsket mer av bokkrona. Da måtte bokhandlerne få mindre. Nå frykter de samme forleggerne selv å bli spist av enda grådigere bokhandlerkjeder. Bokkjeder som den Røkke og Gjelsten-kontrollerte Libris-kjeden krever mer makt, større rabatter og høyere profitt. Og bare frykten for å bli uthengt som kulturdødare holder dem tilbake fra å kreve enda mer.
  • Hadde dette dreid seg om pizza og frossenfisk, kunne man akseptert fribrytingen om markedsmakt som «business as usual». Men her dreier det seg om den norske bokbransjen, vår felles kulturarv. I en krangel om rabatter risikerer vi at partene furtent river vekk fundamentet under norsk bokkultur.
  • Det er verd å minne om hvem som ikke sitter ved forhandlingsbordet i Bokhandelens Hus. Der sitter ikke forfatterne, som skriver alt det partene lever av å selge. Der sitter heller ikke bokleserne, som skaper markedet for bøkene. Og der sitter slett ikke staten, som med en lang rekke støtte-, innkjøps- og særordninger har skapt den samfunnsfinansierte virkeligheten forleggere og kjeder har drevet butikk i.
  • Hvordan har forleggere og bokhandlere havnet i dette uføret? Jon Bing og Tor Åge Bringsværd skrev på syttitallet en mikronovelle om to knappenåler som eide en ballong sammen. - Ve deg, sa den ene knappenålen til den andre - nå sprekker jeg din halvdel. Omtrent slik lød også forleggernes trussel da de ensidig valgte å si opp bransjeavtalen. Den tabben må nå bare ikke bokhandlerne utnytte til å prøve å sprekke ballongens andre halvdel.
  • For de to partene har mer enn et vanlig ansvar for å bli enige. De bør spare samfunnet for den pinlighet det er å måtte innføre tvangslov om fastpris for å beskytte norsk kultur mot forleggernes og bokhandlernes grådighet.