Frykt og grådighet

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
  • Innen fredag kveld må norske forleggere og bokhandlere forhandle fram en ny bransjeavtale. Men i de seine kveldstimene i forhandlingslokalene i Øvre Vollgate i Oslo er det ikke kulturansvaret som setter premissene. Der regjerer markedskreftenes frykt og grådighet.
  • Forleggerne ønsket mer av bokkrona. Da måtte bokhandlerne få mindre. Nå frykter de samme forleggerne selv å bli spist av enda grådigere bokhandlerkjeder. Bokkjeder som den Røkke og Gjelsten-kontrollerte Libris-kjeden krever mer makt, større rabatter og høyere profitt. Og bare frykten for å bli uthengt som kulturdødare holder dem tilbake fra å kreve enda mer.
  • Hadde dette dreid seg om pizza og frossenfisk, kunne man akseptert fribrytingen om markedsmakt som «business as usual». Men her dreier det seg om den norske bokbransjen, vår felles kulturarv. I en krangel om rabatter risikerer vi at partene furtent river vekk fundamentet under norsk bokkultur.
  • Det er verd å minne om hvem som ikke sitter ved forhandlingsbordet i Bokhandelens Hus. Der sitter ikke forfatterne, som skriver alt det partene lever av å selge. Der sitter heller ikke bokleserne, som skaper markedet for bøkene. Og der sitter slett ikke staten, som med en lang rekke støtte-, innkjøps- og særordninger har skapt den samfunnsfinansierte virkeligheten forleggere og kjeder har drevet butikk i.
  • Hvordan har forleggere og bokhandlere havnet i dette uføret? Jon Bing og Tor Åge Bringsværd skrev på syttitallet en mikronovelle om to knappenåler som eide en ballong sammen. - Ve deg, sa den ene knappenålen til den andre - nå sprekker jeg din halvdel. Omtrent slik lød også forleggernes trussel da de ensidig valgte å si opp bransjeavtalen. Den tabben må nå bare ikke bokhandlerne utnytte til å prøve å sprekke ballongens andre halvdel.
  • For de to partene har mer enn et vanlig ansvar for å bli enige. De bør spare samfunnet for den pinlighet det er å måtte innføre tvangslov om fastpris for å beskytte norsk kultur mot forleggernes og bokhandlernes grådighet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer