Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frykt og hat før 9/11-rettssak i New York

Hjernen bak 11. september havner trolig på tiltalebenken et par steinkast fra Ground Zero.

MOTSTANDER: Rudy Giuliani, som var borgermester da tvillingtårnene falt, her sammen med president Bush etter angrepene, er sterkt imot at bakmennene skal få en vanlig rettssak. Foto: SCANPIX
MOTSTANDER: Rudy Giuliani, som var borgermester da tvillingtårnene falt, her sammen med president Bush etter angrepene, er sterkt imot at bakmennene skal få en vanlig rettssak. Foto: SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Reaksjonene spenner fra anerkjennende nikk til fullstendig fordømmelse etter at det i helga ble kjent at amerikanske myndigheter planlegger å føre en sivil rettssak mot fem kjente terrormistenkte - i hjertet av New York.

Det er Khalid Sheikh Mohammed, den antatte hjernen bak terrorangrepene 11. september 2001, som sammen med fire andre Guantanamo-fanger nå skal overføres til et høysikkerhetsfengsel på Manhattan før rettsoppgjøret.

- Amerikanere, særlig ofrene og familiemedlemmene til de som forsvant som følge av selvmordskapringene, fortjener muligheten til å se de påståtte bakmennene til angrepene i en rettssal. Etter åtte års forsinkelse vil de antatte ansvarlige endelig stå til rette, sa justisminister Eric Holder da han kunngjorde nyheten på fredag.

- Vi er i krig
Det har lenge vært klart at Barack Obama skal stenge det famøse amerikanske terrorfengselet på Cuba, men Holders beslutning om å be om en sivil rettssak for de fem al-Qaida-mennene i stedet for et militært tribunal, har falt mange tungt for brystet.

Noen mener en åpen, ordinær rettsak vil bli et propagandasirkus for al-Qaida, i et New York beleiret av sikkerhetsstyrker i frykt for terrorangrep mens saken pågår.

Rudolph Giuliani, som ble «hele USAs borgermester» da han ledet millionbyen gjennom timene, dagene og ukene etter 9/11, er blant de argeste kritikerne.

Han ser på Sheikh Mohammed som en krigsforbryter, og konstaterer overfor CNN i dag at en al-Qaida-rettssak midt i byen vil koste «millioner på millioner på millioner av dollar» i sikkerhetstiltak.

- Det ville vært verdt det om det ikke fantes andre alternativer. Men det gjør det. Militære tribunaler er et mer passende valg for å vise at vi er i krig mot islamske terrorister, noe Obama-adminstrasjonen nekter å erkjenne, sier den republikanske eks-borgermesteren til tv-kanalen.

En talsperson for 300 av de etterlatte etter massedrapet i World Trade Center advarer mot en «bølge av vrede» i forbindelse med en New York-rettssak, mens andre går lenger.

BERYKTET: Khalid Sheikh Mohammed var ifølge den offisielle granskningsrapporten etter 9/11 «hovedarktitekten» bak terrorangrepene. Dette bildet ble tatt like etter arrestasjonen i Pakistan i 2003.
BERYKTET: Khalid Sheikh Mohammed var ifølge den offisielle granskningsrapporten etter 9/11 «hovedarktitekten» bak terrorangrepene. Dette bildet ble tatt like etter arrestasjonen i Pakistan i 2003. Vis mer

Bypatriotene på desken til den hardtslående tabloidavisa New York Post har allerede kommet med sin hilsen til de tiltalte, på lørdagens forside: Et sarkastisk «Velkommen til New York»-postkort der tvillingtårnene ennå står i skylinen, supplert med tittelen «DØ!» og ingressen «9/11-fanatikerne kommer hit for rettssaken, neste stopp er helvete».

Flere ser ut til å mene at de fem ikke fortjener muligheten til å bli frikjent på lik linje med «vanlige» forbrytere, selv om dødsstraff er et mer sannsynlig utfall.

- Det å flytte Mohammed til New York vil gå inn i historien som den verste beslutningen gjort av noen amerikansk president. Obama kan ha satt i gang en prosess som resulterer i at Khalid Sheikh Mohammed slipper fri, sier Peter King, republikansk kongressrepresentant for New York, ifølge The Times.

- På riktig spor
Den sittende New York-borgermesteren, Michael Bloomberg, mener på sin side det er «passende» at de terrormistenkte mennene må sitte på tiltalebenken i umiddelbar nærhet av Ground Zero.

Andre har mer prinsipielle forsvar av justisdepartementets avgjørelse.

- Dette er et enormt skritt framover for å få en rettsstat igjen. Nå er vi på riktig spor og bruker vårt velutprøvde og riktige rettssystem, sier Anthony Romero ved borgerrettighetsorganisasjonen  American Civil Liberties Union til NPR.

Også Nina Ginsberg, den sivile forsvarsadvokaten til Mustafa Ahmed Adam Al Hawsawi, en av de påståtte 9/11-organisatorene, berømmer justisministeren.

- Dette vil vise skeptikere i USA og over hele verden at de som er mest hatet får de samme rettighetene som de berømte og pengesterke, sier hun.

Tidspunktet for rettssaken er ennå ikke klarlagt.

«VELKOMMEN»: New York Post sparte ikke på kruttet dagen etter at planene om en rettssak i byen ble kjent.
«VELKOMMEN»: New York Post sparte ikke på kruttet dagen etter at planene om en rettssak i byen ble kjent. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media