Frykt og hat før 9/11-rettssak i New York

Hjernen bak 11. september havner trolig på tiltalebenken et par steinkast fra Ground Zero.

MOTSTANDER: Rudy Giuliani, som var borgermester da tvillingtårnene falt, her sammen med president Bush etter angrepene, er sterkt imot at bakmennene skal få en vanlig rettssak. Foto: SCANPIX
MOTSTANDER: Rudy Giuliani, som var borgermester da tvillingtårnene falt, her sammen med president Bush etter angrepene, er sterkt imot at bakmennene skal få en vanlig rettssak. Foto: SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||(Dagbladet): Reaksjonene spenner fra anerkjennende nikk til fullstendig fordømmelse etter at det i helga ble kjent at amerikanske myndigheter planlegger å føre en sivil rettssak mot fem kjente terrormistenkte - i hjertet av New York.

Det er Khalid Sheikh Mohammed, den antatte hjernen bak terrorangrepene 11. september 2001, som sammen med fire andre Guantanamo-fanger nå skal overføres til et høysikkerhetsfengsel på Manhattan før rettsoppgjøret.

- Amerikanere, særlig ofrene og familiemedlemmene til de som forsvant som følge av selvmordskapringene, fortjener muligheten til å se de påståtte bakmennene til angrepene i en rettssal. Etter åtte års forsinkelse vil de antatte ansvarlige endelig stå til rette, sa justisminister Eric Holder da han kunngjorde nyheten på fredag.

- Vi er i krigDet har lenge vært klart at Barack Obama skal stenge det famøse amerikanske terrorfengselet på Cuba, men Holders beslutning om å be om en sivil rettssak for de fem al-Qaida-mennene i stedet for et militært tribunal, har falt mange tungt for brystet.

Noen mener en åpen, ordinær rettsak vil bli et propagandasirkus for al-Qaida, i et New York beleiret av sikkerhetsstyrker i frykt for terrorangrep mens saken pågår.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer