Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frykt og kaos under rivingen av «Jungelen». Vil ikke reise fra en av Europas verste flyktningleirer

Advarer mot at leiren kan flytte seg til Storbritannia.

PROTEST: Flyktningleiren «Jungelen» i Calais i Frankrike passerte 6000 mennesker i løpet av 2015. Nå er river franske myndigheter deler av leiren, noe som skaper protester. Her er en iransk migrant som sultestreiker. Foto: EPA/YOAN VALAT/NTB scanpix
PROTEST: Flyktningleiren «Jungelen» i Calais i Frankrike passerte 6000 mennesker i løpet av 2015. Nå er river franske myndigheter deler av leiren, noe som skaper protester. Her er en iransk migrant som sultestreiker. Foto: EPA/YOAN VALAT/NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Flykningleieren i Calais på Frankrikes nordvestkyst er blitt kjent undet navnet «Jungelen». Den provisoriske leiren har huset opp mot 6000 flyktninger og migranter i skur og telt.

Franske myndigheter sa tidligere i år at de ønsker å gjøre leiren mindre. Beslutningen ble til slutt godkjent av en domstol i Lille 25. januar til tross for misnøye blant flyktningene selv og en rekke hjelpeorganisasjoner.

Mandag begynte franske myndigheter på det omstridte arbeidet med å jevne leiren med jorda. Det har ført til store protester blant flyktningene.

Sultestreik Dagbladet besøkte «Jungelen» og Calais i fjor, som har hatt store flyktningproblemer i snart 20 år. Den omtales av flere som en av Europas verste flyktningleire.

Da flyktningkrisa for fullt kom til Europa i løpet av sommeren og høsten i fjor, har imidlertid mye forverret seg. Leiren har vokst, og består hovedsakelig av flyktninger som prøver å komme seg over til England.

SKJOLD: Opprørspoliti i Calais er utstyrt med skjold. Mange av migrantene er opprørt over myndighetenes avgjørelse. Foto: NTB scanpix
SKJOLD: Opprørspoliti i Calais er utstyrt med skjold. Mange av migrantene er opprørt over myndighetenes avgjørelse. Foto: NTB scanpix Vis mer

Nå har imidlertid bulldosere tatt seg inn på området for å rive sørdelen av leiren. Ifølge franske myndigheter, berører rivingen 800-1000 mennesker, mens aktivister mener det dreier seg om 3700 - hvor 300 av disse er mindreårige asylsøkere.

En gruppe på åtte menn har sultestreiket siden mandag, og har sydd igjen munnene sine. Ifølge The Independent krever demonstrantene at rivingen blir satt på vent fram til klagen deres er blitt behandlet i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen.

Ifølge avisa har 73 prosent av flyktningene oppgitt at de har vært ofre for politivold, og frivillig helsepersonell forteller blant annet at de sydde hodet på en sju år gammel gutt som var slått av politiet.

Samtidig har en  britiske lastebilsjåfør fortalt at han ble angrepet av flyktninger i Calais som protesterte mot rivingen, skriver The Guardian

- Uendelig trist Myndighetene har satt inn opprørspoliti med skjold og batonger mot demonstrantene i leiren, og brukte tidligere i uka tåregass

JEVNES: Deler av «Jungelen» jevnes nå med jorda. Foto: REUTERS/Yves Herman
JEVNES: Deler av «Jungelen» jevnes nå med jorda. Foto: REUTERS/Yves Herman Vis mer

Ifølge NTB hadde en mann og en kvinne forskanset seg på et hustak. De ble pågrepet og skadd under en politiaksjon. Også organisasjonen Ingen grenser deltar i protesten.

«Jungelen» er bygd over en tidligere dumpingplass for kjemisk avfall, og ulike hjelpeorganisasjoner har i lengre tid prøvd å bedre de humanitære forholdene i leiren.

- Det er uendelig trist å se at alt arbeidet vi har gjort de siste månedene, går til spille, sa Maya Konforti fra hjelpeorganisasjonen Migrantenes herberge, mens skur og telt som har fungert som migrantenes hjem, ble revet og kjørt bort, ifløge NTB.

Flyktningene får valg mellom å bli innlosjert i nyoppførte konteinere eller bli flyttet på ordinære mottakssentre. Franske myndigheter ber om at migrantene søker asyl i Frankrike, mens flyktningene selv forsøker å reise over kanalen til England.
 
Det var slik 28 år gamle Shadi Omar Kataf og 22 år gamle Mouaz Al-Balkhi døde. De prøvde å svømme over Den engelske kanal, før levningene deres ble funnet i henholdsvis en våtdrakt på Lista i Vest-Agder og på en strand i Nederland. Begge ble identifisert av Dagbladet.

Frankrike advarer Til sommeren skal britene stemme over om de skal forlate EU eller ikke. Frankrikes statsminister François Hollande advarer nå britene om at «Jungelen» kan flytte seg til England dersom Storbritannia forlater EU

- Jeg vil ikke skremme deg, men bare si sannheten, sa Hollande under en pressekonferanse med David Cameron. 

Grunnen er at britisk EU-utmelding kan undergrave den såkalte Touqet-avtalen mellom Storbritannia og Frankrike som muliggjør grensekontroller mellom landene, skriver NTB.

RAMMER MANGE: Ifølge franske myndigheter rammer rivingen av sørdelen av leiren 800-1000 flyktninger. Aktivister mener det kan greie seg om over 3500. Foto: REUTERS/Yves Herman
RAMMER MANGE: Ifølge franske myndigheter rammer rivingen av sørdelen av leiren 800-1000 flyktninger. Aktivister mener det kan greie seg om over 3500. Foto: REUTERS/Yves Herman Vis mer