Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frykt og vantro i vinteridyllen

Først skytedrama, så portforbud, så drapstragedie: Geilos 2500 innbyggere sliter med å fatte hva som har skjedd i vintersportsidyllen ved Hallingskarvet. Sjokkerte og sørgende innbyggere kom sammen i hele går for å snakke om tragedien. Det ble tent et lys for de døde, og for drapsmannen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sokneprest Arne Jensen i Hol prestegjeld var i hele går i kontakt med berørte, venner og pårørende etter drapene. Natt til lørdag var han med på å varsle pårørende om tragedien som hadde skjedd.

- Det er mange pårørende i denne saken. Jeg har vært ute og meldt dødsfall til flere mennesker, sier han.

Flere nære pårørende til de drepte samlet seg på Geilo Legesenter allerede i 03-tida samme natt. Andre pårørende fikk oppfølging der de befant seg.

Foreldrene til den 25 år gamle trippeldrapsmannen var ikke på Geilo da drapene skjedde, men kom tilbake da de fikk vite om tragedien. De får oppfølging på samme måte som pårørende til de drepte.

Etter hvert som folk våknet til den brutale nyheten, strømmet de til for å snakke sammen og få vite mest mulig om det som hadde skjedd. Et lokalt hotell ble brukt som base utover dagen, og mange ungdommer kom rett etter gudstjenesten.

Sjokket

Med søndagsgrålysningen kom sjokket for alle på Geilo: Den lille vinteridyllen i fjellheimen var rammet av et trippeldrap, og et fjerde, tragisk dødsfall.

Folk i nabolaget til dødshuset ble skaket opp av skuddsalver allerede natta før. Blant dem var Marius Høgberg, som bor like ved.

- Jeg hørte 50- 60 skudd, anslår Høgberg. - Det er uforståelig.

Andre ble isolert på restauranter og skjenkesteder i sentrum. Politiet ila portforbud, i det de trodde var jakten på en væpnet desperado. Det var tilløp til panikk da folk ble nektet å gå eller kjøre hjem.

Ingen forstår

Dagbladet har snakket med venner og familie av drapsmannen og ofrene, og med ressurspersoner i Hol kommune. Tre ting peker seg ut:

Ingen forstår hvorfor 25-åringen gikk berserk med automatvåpen. Han hadde et svært godt forhold til familien han nær utryddet.

25-åringen var ikke bare nær knyttet til bestevennen Christian, men også til foreldrene hans.

- Han var mer hjemme hos ofrene enn i sitt eget hjem, iallfall til tider, sier en bekjent.

Flere beskriver 25-åringen som rolig, fredelig og harmonisk.

Gjerningsmannen var født og oppvokst på Geilo. Etter endt skolegang hadde han hatt flere vaskejobber på hjemstedet.

- Koselig gutt

- Han vasket her for ei tid tilbake. Jeg fikk inntrykk av en koselig og grei gutt, sier Monica Kirilova, innehaver av Mix-kiosken på Tunesenteret.

Det siste halvåret hadde han jobbet vakter på Esso-stasjonen i sentrum. Han skal ha fungert godt på arbeidsplassen.

- Jeg har aldri sett ham slåss. Vi gikk på ungdomsskolen sammen, han var blid og hyggelig, sier Marius Høgberg.

- Han gledet seg til å ta lappen. Det skulle han gjøre nå på nyåret, siden han hadde fått feriepenger, sier en bekjent.

Andre beskriver også en mutt, spinkel mann som i det siste «har sett trist ut».

En annen bekjent sier til Dagbladet at drapsmannen nylig er permittert fra bensinstasjonen, på grunn av mindre behov for arbeidskraft, og at dette har gått inn på ham.

- Jeg kjenner jo alle guttene så godt, sier Ingrid Heiberg-Ottesen.

Natt til søndag sto hun på sin veranda, 30 meter unna åstedet, og hørte hvordan kulene fra automatvåpenet rev treverket i filler.

- Klokka var litt over halv tolv. Først kom en serie på fem eller seks skudd.

Mens hun sto på verandaen falt den andre skuddsalven.

- Han skjøt fem- seks skudd til. Da flyktet jeg inn og låste døra. Så kom den neste salven. 15- 16 skudd i en eneste lang skuddsalve. Etterpå ble det stille en stund. Så kom ett skudd til. Da skjønte jeg at det hele var over.

Redd for barnebarnet

Gjennom gardinene så Ingrid Heiberg-Ottesen noe som rørte seg i huset.

- Jeg så en mann som prøvde å komme seg på beina. Han virket hardt skadd. Omtrent samtidig ringte politiet og sa at vi skulle slokke lyset, låse døra og holde oss unna vinduene. Noen minutter seinere krøp det politi rundt hushjørnene. Jeg tenkte: «Dette er ikke virkelig. Dette skjer bare på film.»

Ingrid Heiberg-Ottesen, som har kjent nabofamilien Tufto i mange år, forteller at hun var mest redd for det åtte år gamle barnebarnet.

- Jeg visste at hun var i huset. Det var så grusomt å ikke kunne gjøre noe. Det verste var egentlig stillheten etter skytingen. Jeg tror ikke vi kommer til å fatte omfanget av dette på mange dager ennå, sier hun til Dagbladet.

SKJØNNER IKKE: - Uforståelig, sier Kristian Borgen (f.v.), Marius Høgberg, Thore Borgen og<P> Terje Sæther. De oppfattet gjerningsmannen som en rolig fyr.
UVIRKELIG: - Det verste var stillheten etter alle skuddene. Jeg skjønte at det hadde gått galt, sier nabo Ingrid Heiberg-Ottesen.
SORG: Ungdommer fra Geilo tente lys utenfor boligen der trippeldrapet skjedde natt til søndag.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!