PEST:  Khaprabillen har hittil i år blitt stoppet 100 ganger av tollere i Chicago. Foto: REUTERS/U.S. Customs and Border Protection/Handout
PEST: Khaprabillen har hittil i år blitt stoppet 100 ganger av tollere i Chicago. Foto: REUTERS/U.S. Customs and Border Protection/HandoutVis mer

Fryktbille funnet i Chicago

En av verdens mest destruktive skadedyr blir stadig funnet av tollere i Chicago.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Khaprabillen er en bille som regnes som en av verdens mest detruktive skadedyr på kornvarer og frø. I forrige uke ble larveutgaven av billen funnet av tollvesenet i Chicago i USA. Funnet ble gjort i en rissekk importert fra India. Det melder nettstedet Yahoo! News.
 
Det er bare larven som gjør skade, og da pestbillen invaderte California i 1953, fikk den herje i 13 år før den ble utryddet.

Da gjorde den skader for 15 millioner dollar.

Flere billefunn I USA har spesialister i tollvesenet funnet tilfeller av billen 100 ganger så langt i år, i motsetning til tre til seks ganger i 2005 og 2006, og 15 ganger per år fra 2007 til 2009.

Avisa Baltimore Sun melder at tollen ikke trenger å finne mer enn én død Khaprabille før hele lasten blir avvist.

Ingen annen art blir behandlet på denne måten.

Spiser foreldrene sine Khaprabillen stammer fra Sør-Asia, men er nå utbredt i Afrika, Midtøsten og lokale steder i Sør-Europa. Den foretrekker malt rug og hvete, men liker også peanøtter, død hud og ris.

Mens larven er gulbrun med lange, brune hår, er voksne individer brunsvarte med rødbrune flekker. Billen lever i én til to uker.

Døde voksne individer er et sjeldent syn da de blir spist av egne larver.

Hunnen kan legge opp til 80 egg i en periode på ett til seks døgn, og eggene klekkes etter fem til sju døgn.
 
Så langt har ingen Khaprabille kommet seg gjennom den amerikanske tollen.

I følge Store Norske Leksikon er arten påvist et par ganger i Norge.