Fryktede terrormistenkte fremstår som amatører

Én av de fire terrorsiktede i USA er schizofren analfabet.

SIKTET: Fire menn, blant dem James Cromite, er siktet for å ha planlagt å sprenge en bil fylt med plastiske eksplosiver i lufta utenfor et jødisk senter i Riverdale i bydelen Bronx i New York onsdag. Foto: Scanpix/EPA/WILLIAM C LOPEZ
SIKTET: Fire menn, blant dem James Cromite, er siktet for å ha planlagt å sprenge en bil fylt med plastiske eksplosiver i lufta utenfor et jødisk senter i Riverdale i bydelen Bronx i New York onsdag. Foto: Scanpix/EPA/WILLIAM C LOPEZVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||De fire terrormistenkte i New York som ifølge politiet kunne utgjort en ekstrem risiko for USA, fremsto langt mer puslete foran retten.


«USAs fryktede jihadister var egentlig amatører», skriver nyhetsbyrået AFP, etter at de fire ble fremstilt for retten torsdag.

Mye tyder på at de fire terrormistenkte ikke hadde noen bakgrunn fra pakistanske treningsleirer, men heller fra USAs kriminelle verden.

Av de fire skal bare én ha fullført videregående skole. Én av de fire skal ha oppgitt at han brukte narkotiske stoffer. Én skal ha sagt han var analfabet, og den samme mannen ble av sin forsvarer beskrevet som intellektuelt litt tilbakestående, og det ble opplyst at han led av en form for schizofreni. Flere av de mistenkte skal ha konvertert til islam under tidligere fengselsopphold.

Av politiet er de derimot fremstilt som en gruppe brutale terrorister, som utgjorde en ekstrem fare for landet.

- De sa de ville gjennomføre jihad (hellig innsats), har politimester Raymond Kelly i New York-politiet fortalt pressen.

De fire ble pågrepet onsdag, kort tid etter at de skal ha plantet bombeetterligninger utenfor en synagoge og et jødisk senter i Riverdale i bydelen Bronx i New York.

- Hvis en kan trekke fram noe godt fra denne terrortrusselen, må det være at gruppen fremstår som relativt usofistikerte, ble tidlig infiltrert og var ikke knyttet til andre terrorgrupper, sier senator fra New York, Charles Summer.

(NTB)

AMATØR: David Williams, en av de fire siktede. Foto: Scanpix/EPA/WILLIAM C LOPEZ
AMATØR: David Williams, en av de fire siktede. Foto: Scanpix/EPA/WILLIAM C LOPEZ Vis mer