FANT DEN OMKOMNE:  Fangstmann Amasa Olsen fraktet de tre nordmenne inn i Paradisdalen og skulle hente dem igjen forrige fredag. Det var også han som fant avdøde Tormod Aniksdal. Her sammen med Karl Haarr (med ryggen til) Foto: Per Lars Tonstad
FANT DEN OMKOMNE: Fangstmann Amasa Olsen fraktet de tre nordmenne inn i Paradisdalen og skulle hente dem igjen forrige fredag. Det var også han som fant avdøde Tormod Aniksdal. Her sammen med Karl Haarr (med ryggen til) Foto: Per Lars TonstadVis mer

- Fryktelig å finne den døde

Amasa Olsen fraktet de tre nordmennene inn i Paradisdalen. Det var også han som senere fant Tormod Aniksdal (25) omkommet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| KANGERLUSSUAQ/SØNDRE STRØMFJORD (Dagbladet):  -Jeg så fotsporene på moskusstien oppover dalen, men ingen fotspor tilbake.
Da skjønte jeg at noe var gått fryktelig galt, forteller fangstmann Amasa Olsen i Søndre Strømfjord til Dagbladet.

I dag tok han Karl Haarr med ned til havet for å vise de veldige naturkreftene som utfolder seg på Grønland. Amasa Olsen var også mannen som fraktet de tre nordmennene inn til Paradisdalen, og han skulle hente dem igjen klokken 15 forrige fredag.

Ingen dukket opp, og Olsen kjørte så fort han kunne tilbake til bebyggelsen. Han tenkte at kanskje de hadde fått skyss med noen andre.

-Jeg nådde akkurat de siste passasjerene som gikk om bord i flyet til København. Jeg fikk lov til å gå inn i flyet for å sjekke om nordmennene var der. Det var de ikke, sier Olsen.

I to dager var han så med på leiteaksjonen. Og det var den brunbarkede fangstmannen som først oppdaget den omkomne Tormod Aniksdal i elvemunningen.

-Elva er skittenfarget av sand, det er nesten ikke mulig å se noe som helst. Vi måtte helt inntil før vi så at det lå en person der. Det var fryktelig å finne den døde, forteller Olsen.
Virkelig et eldorado Karl Haar står ved siden av og er imponert over den innsatsen Amasa Olsen har lagt ned for å finne de tre savnede.

-Han har virkelig stått på, fra tidlig morgen til sein kveld. Jeg er målløs over en slik hengivenhet, sier jærbuen.

PÅ FISKETUR:  De tre kameratene var på Grønland for å fikse. På bildet Magnar Haaarr og Tormod Aniksdal (25). Foto: Privat
PÅ FISKETUR: De tre kameratene var på Grønland for å fikse. På bildet Magnar Haaarr og Tormod Aniksdal (25). Foto: Privat Vis mer

Amasa Olsen forteller om tre livsglade gutter som skulle på sin livs fisketur til den vakre Paradisdalen.

-Det er virkelig et eldorado, så frodig og grønt øverst. Der er reinsdyr og hundrevis av moskus. Dette skulle bli en flott opplevelse for de tre, så endte det så tragisk. Jeg er så trist, sier Olsen, og det er Karl Haarr som gir fangstmannen en klapp på skulderen. Like
ved siden av oss kommer fantsgmenn inn med et partert reinsdyr, jakten er i gang, også moskusjakten startet 1. august. Livet må gå sin vante gang på Grønland, uavhengig av ulykken i Paradisdalen.

Elva er farlig -Hva synes du om flåten de bygde?

-Jeg ville aldri lagt ut på en tur i en slik farkost. Det stod også en advarsel på luftmadrassene at de ikke måtte brukes på vannet. Men de har vel tenkt at det var enklere å flyte med elva enn å gå den kronglete strekningen på 26-27 kilometer, mener Olsen.
Naturkreftene er så mye mektigere på Grønland enn på lune Jæren. Karl Haarr møtte i dag en annen lokalkjent som fortalte om en amerikaner som forulykket i elva for mange år siden.

-Han ble først funnet etter 12 år. Da var det noen som så et par bein stikke ut under sandbanken. Du verden for noen forhold her oppe, alt dette gjør et så sterkt inntrykk, sier Haarr til Dagbladet.

Lokalkjente avvist av politiet Han er utålmodig etter å komme i gang med leiteaksjonen. Det er derfor nordmennene er på Grønland, for å finne de to siste. Haarr ble i dag fortalt at to andre lokalkjente hadde tilbudt seg å dra inn i Paradisdalen for å være med og leite.

-De ble avvist av det lokale politiet. Det undres jeg litt på, men politiet har vel en grunn til å handle slik de gjør, sier Haarr til Dagbladet.
Amasa Olsen håper i likhet med nordmennene at de savnede snart skal bli funnet. Han fikk et så godt inntrykk av de tre sportsfiskerne.

-Vi forhandlet om tidspunktet for henting. De ville helst bli hentet klokken 17, så seint som mulig, mens jeg helst ville være der i 10-tidfa. Vi ble enige om klokken 15. Jeg trodde de kanskje hadde glemt tiden da de ikke var på avtalt plass, sier Olsen.

FUNNET OMKOMMET:  Fangstmannen Armasa Olsen fant Tormod Aniksdal (25) (bildet) omkommet i en elv i Paradisdalen. Foto: Privat
FUNNET OMKOMMET: Fangstmannen Armasa Olsen fant Tormod Aniksdal (25) (bildet) omkommet i en elv i Paradisdalen. Foto: Privat Vis mer

-Hva tror du er skjedd med de to siste?

-For å være ærlig, jeg tror de er ført helt ut forbi elvemunningen, ut i sjøen. Eller de kan ligge i en lomme, sier Amasa Olsen.