- Fryktelig å være tilbake på åstedet

Tiiu Thorèn (65) orket ikke å besøke soverommet hvor samboeren ble slått i hjel med øks.

PÅ ÅSTEDET: Samboeren til den drepte mannen, Per-Olov Thernström, Tiiu Thorèn er på sommerhytten der Thernström ble drept. Innfelt: Åstedet, inne på soverommet med dreptes blod. (FOTO: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet)
PÅ ÅSTEDET: Samboeren til den drepte mannen, Per-Olov Thernström, Tiiu Thorèn er på sommerhytten der Thernström ble drept. Innfelt: Åstedet, inne på soverommet med dreptes blod. (FOTO: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet)Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||KARLSTAD (Dagbladet):
- Det var ingen god opplevelse å være tilbake på åstedet, men jeg valgte selv å bli med ut hit. Det var spesielt, men mest av alt tragisk. Besøket vekket følelser. Per-Olov (63) og jeg har vært her mange ganger sammen, sier Thorèn til Dagbladet.

Hun avsto fra å gå inn på soverommet hvor det fortsatt er tydelig blodspor etter det brutale øksedrapet som ble begått av den norske kunstneren og illustratøren Ane Lykke Reppe (60) 18. juli i fjor.

Thorèns samboer, Per-Olov Thernström, ble funnet naken og ille tilredt ni dager senere av en venninne. 63-åringen hadde så store skader i hodet at han var ugjenkjennelig.

- Jeg kommer nok aldri til å reise ut hit igjen, sier hun.

Ane Lykke Reppe var ikke tilstede på befaringen på sommerhytten, som ligger ved sjøen Mangen, en halvtimes kjøretur fra Karlstad.

Ikke med på befaring
Lykke Reppe innrømmer å ha slått sin venn til døde, men at dette skjedde i en nødvergesituasjon da hun ble forsøkt voldtatt. Aktor, Barbro Brännlund, mener skadene Thernström ble påført ikke samsvarer med hennes forklaring om at det skal ha vært en kamp på liv og død inne på soverommet. Hun mener drapet var nøye planlagt.

I går fortalte Lykke Reppe sin versjon av det som skjedde i sommerhytten og i timene og dagene etter det brutale drapet.

- Jeg ønsket ikke at han skulle dø. Jeg prøvde å redde meg selv, sa hun gråtkvalt.

DOPET NED OG DREPT: Den norske kunstneren Ane Lykke Reppe skal ha servert sjokoladeboller med sovemidler til den svenske gårdbrukeren Per Olov Thernström. Han ble funnet drept 27.juli i fjor. Reppe hevder at hun handlet i selvforsvar da hun drepte Thernström med en øks. Foto: HÅKON EIKESDAL
DOPET NED OG DREPT: Den norske kunstneren Ane Lykke Reppe skal ha servert sjokoladeboller med sovemidler til den svenske gårdbrukeren Per Olov Thernström. Han ble funnet drept 27.juli i fjor. Reppe hevder at hun handlet i selvforsvar da hun drepte Thernström med en øks. Foto: HÅKON EIKESDAL Vis mer

Hun ble grillet av Brännlund og bistandsadvokat Thomas Bodström.

- Jeg tror ikke på det du sier

Sistnevnte mener det er usannsynlig at Lykke Reppe skal ha rukket å dele og knuse rundt 12 sovetabletter i hytten, for deretter å ha puttet det inn i tre sjokoladeboller uten at Thernström skal ha merket det da han spiste.

Han stilte spørsmålstegn ved at det skal ha ligget kondomer strødd ut over sengen da Lykke Reppe ble tvunget inn på soverommet.

- Det er vel ikke vanlig å bruke kondomer i en voldtektssak, spurte Bodström.

- Han ville det da. Han ville på liv og død gjennomføre et samleie, svarte tiltalte.

Bodström syns også det er merkelig at Lykke Reppe ikke kjente igjen seg selv på overvåkningsbildene fra minibankuttakene som ble gjort i full forkledning med Thernströms bankkort drapsdagen. Og at hun ikke husker å ha gjort dette.

- Du gir en svært detaljert forklaring om det som skjer inne i stuen, men husker plutselig ingenting fra timene etter drapshandlingen eller de påfølgende dagene. Vi har bevis på at du skrev en e-post den 20. juli om ting som skjedde den 19.

- Jeg så deg første gang på mandag, og jeg ser at det er deg på overvåkningsbildene. Jeg tror ikke på det du sier, sa Bodström.

Brast i gråt
Fem ganger tok Lykke Reppe til tårene, og ved to tilfeller måtte retten ta pause. Under første dag av ankesaken mandag, segnet hun om to ganger og måtte hjelpes ut av rettssalen. Store deler av dagen fulgte via mikrofon fra et avlukke rettssalen. Også under tingretten i oktober brast hun i gråt flere ganger.

60-åringen fortalte om depresjonene og de økonomiske problemene. Hun kjøpte huset i Molkom for fire år siden.

- Den ene vinteren hadde jeg ikke penger til å betale strømregningen, og kommunen slo av strømmen og vannet. Det var flere minusgrader innendørs, og jeg måtte smelte snø for å få vann. På det meste gikk jeg ni dager uten å spise. Det var fryktelig, fortalte hun.

I dag vil retten få se politiets rekonstruksjonsvideo, basert på 60-åringens forklaringer fra det som skjedde på soverommet.

- Tekniske undersøkelser som er gjort på åstedet, tyder på at Thernström lå stille da han ble drept, sier Brännlund.

BRAST I GRÅT: Drapssiktede Ane Lykke Reppe (60). FOTO: Thomas Rasmus Skaug
BRAST I GRÅT: Drapssiktede Ane Lykke Reppe (60). FOTO: Thomas Rasmus Skaug Vis mer