- Fryktelig idé å sende palestinere til Sør-Amerika

Palestinere i Chile og Argentina liker dårlig forslaget fra USAs tidligere utenriksminister Condoleezza Rice.

- ELLERS TAKK: USAs tidligere utenriksminister Condoleezza Rice høster ikke lovord for forslaget hun skal ha lansert i 2008 om å sende palestinske flyktninger til Sør-Amerika.  Foto: Jacques Hvistendahl/DAgbladet
- ELLERS TAKK: USAs tidligere utenriksminister Condoleezza Rice høster ikke lovord for forslaget hun skal ha lansert i 2008 om å sende palestinske flyktninger til Sør-Amerika. Foto: Jacques Hvistendahl/DAgbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Palestinske flyktninger avviser blankt at de kan sendes til Sør-Amerika, slik USA angivelig foreslo for et par år siden.

- Å enda en gang skulle flytte folk som allerede er blitt fordrevet, virker som en fryktelig idé. Det vil bare være å forflytte dem, ikke å ivareta de lovlige rettighetene deres, sier Tilda Rabi, som leder en organisasjon for palestinere i Argentina.

Ifølge hemmelige dokumenter som TV-stasjonen Al Jazeera har fått tilgang til, foreslo USA i 2008 at palestinske flyktninger kan slå seg ned i Chile og Argentina. Som Dagbladet omtale i går, skal det ha vært den daværende utenriksministeren Condoleezza Rice som lanserte ideen under et møtet i Berlin.

Får ikke vende hjem Mange palestinere ble drevet på flukt da Israel ble opprettet i 1948, og i dag anslås det at flyktningene og etterkommerne deres utgjør minst fem millioner mennesker. En stor andel av disse bor i land som Libanon, Syria og Jordan.

Palestinske myndigheter har angivelig akseptert at Israel bare vil la en brøkdel av flyktningene flytte tilbake til sine opprinnelige hjemsteder.

God plass Når USA angivelig mente at Chile ville være et passende hjem for flyktningene, var det fordi landet allerede i dag har en stor palestinsk innvandrerbefolkning og dessuten store ubebodde områder. Rundt 300.000 innbyggere i Chile har palestinsk bakgrunn.

Også Argentina har store områder som ikke er befolket, men her bor det i dag bare 420 palestinske familier.

Flere søramerikanske land, blant dem Argentina og Chile, har anerkjent de palestinske områdene som en uavhengig stat. Anerkjennelsene har ført til irritasjon både i Israel og USA.
(NTB)