- Fryktelig tragisk, sier Frafjord Johnson

Sørger over tapet av vennen og opprørslederen John Garang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I går kom meldingene om at den sudaneniske lederen John Garang var omkommet i en helikopterstyrt.

Nære venner

Utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson har i årevis vært sentral i arbeidet med å få partene i Sudan til å snakke sammen og kjenner de involverte svært godt. Hun innrømmer at det har vært en tøff natt etter at hun fikk vite at vennen er død.

- John var en veldig god venn, sier statsråden til Dagbladet.no.

Samtidig mens hun sørger, er hun svært bekymret over hva som kan skje i Sudan etter at Garang, som var med på å undertegne den viktige fredsavtalen, nå er borte.

Samtale med Annan

- John Garang var en av nøkkelpersonene bak avtalen som ble undertegnet i januar. Han var også en nøkkelperson for gjennomføringen av den, sier utviklingsministeren til Dagbladet.no.

Kofi Annan deler Frafjord Johnsons bekymringer. I går ringte han henne for å snakke om Sudans fremtid etter Garang.

- John var en oppegående, sylskarp leder med stor autoritet. Han gikk fra å være en kompromissløs geriljaleder til å bli en pragmatisk forhandler. Etter hvert imponerte han alle i måten han jobbet på, sier Frafjord Johnson.

Både Sudans president og visepresident har via mellommenn allerede tatt kontakt med den norske ministeren for å snakke om dødsfallet. De er svært bekymret for at situasjonen i landet skal komme ut av kontroll.

Opprør på gang

- Det er demonstrasjoner med ungdom i gatene. Det finnes krefter som ønsker å utnytte situasjonen. Nå oppfordres alle til å holde seg i ro, sier Frafjord Johnson.

Alt tyder på at Garang omkom i en ulykke. Det var kraftig uvær da helikopteret gikk ned.

- Senest i formiddag har jeg fått beskjed om at dette var en ulykke. Alle signaler peker i den retningen, sier statsråden.

John Garang ledet opprørere i kampen mot Sudans lederskap i Khartoum i 21 år og ble nylig utnevnt til visepresident i det konfliktfylte landet som en del av en fredsavtale.

GODE VENNER:</B> John Garang var en nær venn av Hilde Frafjord Johnson, noe som også gjorde det mulig å finne løsninger på konflikten i Sudan. Her fra et møte mellom de to i FN-bygningen i New York.