Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fryktelige forhold i sørafrikanske gruver:
- Dra hjem og dø

Støv hadde ødelagt lungene til gruvearbeider i Sør-Afrika. Så spurte han sjefene om råd.

STORSTILT GRUVEDRIFT: Sør-Afrika har store mengder mineraler. Foto: REUTERS/Mike Hutchings/File Photo/NTB Scanpix
STORSTILT GRUVEDRIFT: Sør-Afrika har store mengder mineraler. Foto: REUTERS/Mike Hutchings/File Photo/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Gruvearbeideren i bussvinduet på bildet vinker og smiler i dagslyset ved gruvebyen Welkom nær Johannesburg i Sør-Afrika.

Det har han god grunn til. Sammen med 954 kolleger, som var innesperret i 31 timer i ned mot 900 meter under bakken i gullgruva Beatrix, kom han opp i live etter en strømstans som gjorde heisen livløs.

Slike gladhistorier hører ikke blant minnene til nestleder Anita Johansen i Norsk Arbeidsmandsbund, som organiserer gjenværende gruvearbeidere i Norge.

Seinest sist høst var hun i Sør-Afrika i forbindelse med helse- og sikkerhetsprosjekter i gruveindustrien der og i hjemlandet.

På kontoret har hun fortsatt liggende en papirutgave av avisa Johannesburg Daily, som hun tok med fra flyplassen i Johannesburg.

Steinlunge

- En artikkel om en tidligere gruvearbeider rundt 40 år gjør fortsatt sterkt inntrykk. Han var sterkt plaget av lungesykdommen silikose, også kalt steinlunge, etter alt gruvestøvet som gjorde lungekapasiteten verre og verre. Han gikk til ledelsen og spurte hva han skulle gjøre. Dra hjem og dø, var svaret han fikk ifølge artikkelen, sier Anita Johansen, til Dagbladet.

Hun har selv 26 års erfaring som ansatt i Store Norske på Svalbard, de 12 første årene fra 1988 til 2000 som arbeider nede i gruvene.

- Verre enn 1988

- Forholdene er dårligere enn jeg kan huske fra jeg begynte i gruve på Svalbard som 15-åring. Nesten ingen bruker maske mot støv, selv om ledelsen sier slikt utstyr er tilgjengelig. Og ikke noe økonomisk sikkerhetsnett i det hele tatt når lungene er ødelagt. Det gjør inntrykk, sier Anita Johansen.

Hun peker på at gruveindustrien i Sør-Afrika har tilsvarende posisjon som olje- og gassindustrien i Norge. Forskjellen er at arbeidsfolk står i kø for å sikre at familien får mat og tak over hodet fra uke til uke.

Både BBC og sørafrikanske medier melder at det står søksmål i kø hos de store gruveselskapene og myndighetene i landet for en radikal skjerping av gruvearbeideres kår.

Denne prosessen er satt i gang før denne strømstansen, som mirakuløst nok ble løst uten tap av menneskeliv.

Gullstøv

Ledelsen i Kirkens Nødhjelp er på vei til Johannesburg for en alternativ gruvemesse som starter mandag - parallelt med den store gruvemessen Mining Indaba, som samler de store gruveselskapene i Afrika og andre deler av verden.

Kirkens Nødhjelp, som har kontor i Sør-Afrika, var med på oppstarten av Alternative Mining Inbada i 2009.

På organisasjonens hovedkontor bruker de ordet «gullstøv» om silikose, fordi gullutvinning skjer i gruver i motsetning til overflatebrudd i mange andre land.

- Det er skremmende at en strømstans på grunn av noen master og ledninger som ryker overende på grunn av uvær kan skape en slik situasjon som nå. Gruveselskapene fikk veldig gode kontrakter i dårlige tider, sier seniorrådgiver Kjetil Abildsnes i Kirkens Nødhjelp til Dagbladet.

Den alternative gruvemessen har ifølge Abildsnes markert seg i bildet som et talerør for mer rettferdig fordeling av milliardene fra gruvegullet.

Alternativmessen skal også denne gangen gjennomføre en demonstrasjon med mer enn 500 deltakere foran gruveeiernes store messe.

Her er oversikten over de 10 dypeste gruvene i verden. Åtte av dem ligger i Sør-Afrika og to i Canada.

Den aller dypeste - Mponeng Gold Mine - strekker seg nå fire kilometer under jordoevrflatene og har 400 kilometer gruveganger.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!