Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frykten er borte i Slobos hjemby

POZAREVAC (Dagbladet): - Vi serbere har innledet en ny æra. Nå må vi arbeide hardt, skal vi trygge demokratiet og få landet på beina. Men folks motivasjon er annerledes nå. Vi bygger vår egen framtid. Frykten er borte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vokter diktatorens eiendom

Det sier Radjoko Lukovic (41), en opposisjonell i Milosevic-familiens hjemby Pozarevac. Mannen med tilnavnet «Luka» er en av heltene fra den jugoslaviske revolusjonen. Den radmagre læreren med sigaretten hengende i munnviken ble et symbol og en samlende kraft for opposisjonen etter at han på forsommeren ble banket helseløs av gjengen til sin tidligere nabo Marko Milosevic og deretter slengt to måneder i fengsel med en tiltale for drapsforsøk på en av Markos livvakter hengende over hodet.

Stakk av

Slobodan Milosevics sønn, Marko (26), rømte lørdag til Moskva med kona Milica (24) og sønnen Marko junior (2). Det er mindre enn ei uke siden han spradet rundt i gatene her med et kobbel livvakter som spredte skrekk.

Sammen med Marko forsvant også hans nærmeste medarbeider, Zoran Ivanovic, med kone og barn. Ivanovic bærer tilnavnet «Rolex», på grunn av sin forkjærlighet for dyre klokker og gullkjeder. Et titall andre i kretsen har også i all stillhet forduftet fra byen. - Jeg er glad Marko er borte, selv om jeg helst hadde sett han ble stilt for retten og straffet for sine forbrytelser, sier Luka. Despotens sønn hadde ikke noe annet valg enn å stikke dersom han skulle redde livet.

- Han ble jaget av sine egne. Bandemedlemmer som ikke rømte, ville gjøre kort prosess med Marko. De hadde det plutselig travelt med å innynde seg hos oss, sier Slavoljub «Slavko» Matic (40), økonom ved det lokale elverket og leder av byens opposisjonsalliansen DOS.

Puster ut

Frykten har sluppet taket i Pozarevac - Milosevic-familiens hjemby.

Innbyggere spaserer rundt i gatene denne søndags ettermiddagen. Populære utfluktsmål er Markos Internett- og mobiltelefonbutikk «Cybernet communications», der de store vinduene er knust og alt inventar er plyndret.

Markos konditori og pizzeria, «Pekara non stop», har sluppet med noen knuste ruter. I fotobutikken ved siden av er en fiktiv dødsannonse for Slobodan Milosevic kommet opp sammen med bilder fra revolusjonen. Opposisjonens slagord «Gotov je» («Han er ferdig») er klistret over bildet av den avsatte presidenten i «Pekara non stop».

- Herlig, jeg er bare lykkelig, sier Svetljana Gogovic (28), der hun kikker på minnene om den store dagen.

Det er påfallende hvordan slakterne på Balkan synes å ha sans for konditorvirksomhet. Arkan drev også konditori og nøt sin milkshake i Beograd mellom massemyrderiene i Kroatia, Bosnia og Kosovo.

- Vi har feiret i tre døgn. Det gamle regimets aggressive, nasjonalistiske turbofolkemusikk er borte. Nå har rocken gjenerobret Pozarevac, sier Slavko.

Feiret i tre døgn

Han har selv hentet gitaren fram igjen. Han spilte før i et rockeband, men da krigen startet i Bosnia, sverget han på at han ikke ville røre strengene før Milosevic var borte.

- Men i dag er siste festdag. Landsbyene rundt Pozarevac er invitert. Mandag skal vi jobbe, de av oss som har en jobb å gå til, understreker Slavko.

Han er på vei til den lokale radiostasjonen for å appellere til befolkningen om å møte fram og vise arbeidsdisiplin. De to revolusjonsheltene fra Pozarevac er opptatt av å få til et rettsoppgjør mot de skyldige.

- Det handler ikke om hevn, men om å straffe noen få toppmenn. I øyeblikket er vi opptatt av å sikre oss så mye som mulig av dokumentene som beviser hva Milosevic-familien og deres nærmeste håndlangere hadde kontroll med og sto bak organisert kriminalitet også her i byen.

- Dette er en vanskelig oppgave. Vi er klar over at dokumenter kan være brent. Men vi samarbeider godt med politiet. Domstolene har lovt å støtte oss, sier Slavoljub Matic.

Han klemmer sønnen Alex (8), som han knapt har sett de siste ukene. Han er ikke sikker på hva han vil gjøre i framtida.

Radjoko Lukovic har bestemt seg. Han fortsetter med politikk, som medlem av lokalregjeringen og sentralstyremedlem i Det radikale serbiske folkepartiet. Et hovedmål for det vesle partiet er gjeninnføring av monarkiet med den landflyktige Aleksandar som konge.

- Et parlamentarisk monarki etter skandinavisk mønster, understreker Luka.