LUFTET UT: Ap-sekretær Raymond Johansen etterlyser mer politisk debatt på arbeidsplassene, og gikk langt i å refse LOs rolle i valgkampen da han innledet på LO Stats konferanse på Gol i formiddag. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
LUFTET UT: Ap-sekretær Raymond Johansen etterlyser mer politisk debatt på arbeidsplassene, og gikk langt i å refse LOs rolle i valgkampen da han innledet på LO Stats konferanse på Gol i formiddag. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

- Frykten for å diskutere partipolitikk har spredt seg langt inn i fagbevegelsen

Raymond Johansen refser fagbevegelsen etter valgnederlaget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ap-sekretær Raymond Johansen refset fagbevegelsen for å ikke ha deltatt nok i den partipolitiske debatten i valgkampen da han innledet på kartellkonferansen på Gol i formiddag.

Gikk tilbake I underkant av 46 prosent av LO-medlemmene stemte Ap i år, mot 53 prosent i 2009. Oppslutningen om Ap falt både i privat og offentlig sektor.

Han sa at det fagligpolitiske samarbeidet er en styrke for både LO og Ap, men at man i alle langvarige forhold kan ta hverandre for gitt. Man må lufte ut.

- I likhet med andre varige forhold lett å glemme å pleie forholdet. Det er ikke nok at ledelsen i Ap og LO møtes hver fjortende dag til kaffe. Valgresultatet viste det. Mange LO-organiserte som stemte på oss i 2009, valgte i år Høyre, sa Johansen.

Han sa at det fagligpolitiske samarbeidet må fornyes kraftig.

Kleint - Det fagligpolitiske samarbeidet fungerer mindre bra lokalt. Samtalene på arbeidsplassene må bli mer politiserte. Mange steder er det fullstendig avpolitisert. Det er som om partipolitikk virker påtrengende, nesten som om du beveger deg inn i privatsfæren. Det er nærmest blitt kleint å snakke politikk.

Frykten for å diskutere partipolitikk har spredt seg inn i fagbevegelsen, ja, langt inn i ledelsen. Mange forbundstopper  ville bare oppfordre folk til å bruke stemmeretten. Noen få dristet seg til å anbefale stemme rødgrønt, svært få anbefalte velgerne å stemme Ap, sa Johansen.

Mitt ansvar På spørsmål om Ap-sekretæren er misfornøyd med LOs bidrag i valgkampen, svarer Johansen:
- Jeg har hovedansvaret for Aps valgkamp. Hvis ikke jeg klarer å skape entusiasme, kan jeg ikke skylde på andre. Det jeg tar opp, er avpolitiseringen. Å være tillitsvalgt må være mer enn å jobbe for forsikringer. Det må dreie seg om politikk, sier Johansen.

Han sa at både LO og Arbeiderpartiet blir oppfattet som rigide og umoderne i møte med høyresidens krav om fleksibilitet og reformer.
— Det er et problem for oss. Vi klarer ikke å komme på offensiven i debattene om arbeidslivet, sa Johansen. Han oppfordret LO til å definere områder hvor behov for reformer.

Tenke nytt Det er allerede kjent at LO og Ap jobber for å opprette en tankesmie for venstresida, som motvekt til Civita.

- Vi må reetablere alliansen mellom fagbevegelsen og akademikerne.  Det er vi, Ap og LO, som skal utvikle ny politikk, men vi skal bygge brede allianser, sa Johansen.