VIL BEHOLDE MAKTA: Statsminister Hun Sen (65) i Kambodsja har uttalt at han ønsker å bli ved makta i ti år til. Foto: AP Photo/Heng Sinith / AP / NTB Scanpix
VIL BEHOLDE MAKTA: Statsminister Hun Sen (65) i Kambodsja har uttalt at han ønsker å bli ved makta i ti år til. Foto: AP Photo/Heng Sinith / AP / NTB ScanpixVis mer

Valg i Kambodsja søndag:

- Frykten for å tape valget er større enn på lenge

Statsminister Hun Sen har stengt frie medier, og ideelle organisasoner har måttet forlate landet. Søndag stiller han til gjenvalg.

Hun Sen (65) har sittet med makta i Kambodsja siden 1985. Han har fått skryt for å styrke økonomien og beholde freden i landet etter de store ødeleggelsene som lå igjen etter Røde Khmer-regimet.

Han leder Cambodian People's Party (CPP), som ikke på noen måte får skryt for holdningen til menneskerettigheter.

- Jeg vil si at det viktigste er at partiet som styrer nå, og som Hun Sen leder, er det samme partiet som har hatt makten mer eller mindre siden Røde Khmer falt. De har ikke styrt alene hele tida, men de har aldri villet gitt fra seg makta, sier forsker Ellen Emilie Stensrud ved HL-senteret (Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter).

Ingen utfordrer eliten

Kambodsja er et geografisk og befolkningsmessig lite og homogent land. Det er ikke store skiller mellom folkegrupper, religion eller geografiske områder. Det har et oversiktlig landskap og har ingen store grupper, områder eller minoriteter som utfordrer eliten.

Før borgerne går til valg søndag, er frie medier blitt stengt, og ideelle organisasjoner (NGOs) har måttet forlate landet.

- Det har skjedd før at Hun Sen ikke er interessert i å gi fra seg makta i et valg. Men nå er det ekstremt. Man har sett tendenser til dette før, men det er mye verre nå. Det har vært mye uro rundt valg før også. Men frykten hos Hun Sen for å tape makt er nok større enn på lenge. Partiet har gjort det dårlig i lokalvalg, sier Ellen Emilie Stensrud.

VALGKAMP: Plakater med reklame for Hun Sens parti Cambodian People's Party (CPP) pryder mange gatehjørner i Kambodsjas hovedstad Phnom Penh. Foto: Samrang Pring / Reuters / NTB Scanpix
VALGKAMP: Plakater med reklame for Hun Sens parti Cambodian People's Party (CPP) pryder mange gatehjørner i Kambodsjas hovedstad Phnom Penh. Foto: Samrang Pring / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Å trosse makta er risikofylt. Hun Sens parti CPP har fått fjernet den største utfordreren til makta etter at det største opposisjonspartiet, The Cambodia National Rescue Party (CNRP), ble oppløst av Kambodsjas høyesterett i fjor.

I tillegg ble 118 av CNRPs politikere utestengt fra politisk virke i fem år. Myndighetene anklaget partiet for å ha planlagt statskupp. Dommen kan ikke oppheves.

Røde Khmer-avhopper

I juni uttalte Hun Sen at han var klar for å styre landet i ti nye år, ifølge BBC.

Hun Sen er selv Røde Khmer-avhopper, som mange andre, og var en del av de vietnamesiske styrkene som invaderte Kambodsja fra slutten av 1978 og gjorde slutt på Pol Pots terrorvelde, som varte i fire år og kostet mellom 1,5 og 3 millioner mennesker livet.

Kretsen rundt Hun Sen og CPP har vært den statsbærende viktigste politiske kraften siden 1980-tallet, da landet var under vietnamesisk okkupasjon.

- Det har siden den gang vært avholdt valg regelmessig, som har vært anerkjent som rettferdige, men prosessen før og etter valgene har båret preg av at Hun Sen og CPP ikke vil gi fra seg makta, forklarer Ellen Emilie Stensrud.

- Paranoid regime

- Hva sier det om Hun Sens regjering og militære, når det er mange tidligere Røde Khmer-avhoppere som er hans nærmeste lojale?

Kuma barneskole i Kambodsja ble startet av norske Irene Solberg Rømmen i 2012. Hun følte at hun måtte bidra med «noe mer» etter å ha adoptert to barn fra Kambodsja. Video: Napic Norway Vis mer

- Det sier noe om historiens og maktpolitikkens realiteter. Det reflekterer hvordan historien utviklet seg, og det regimet som gikk under. Det utviklet seg til et paranoid regime med interne konflikter og utrenskninger internt. Mange av dem som ble torturert og fanget av Røde Khmer, var medlemmer av Røde Khmer, mistenkt for svik og avhopperi.

På slutten av 1978 hadde mange høyt oppe i Røde Khmer hoppet av på grunn av indre strid. Røde Khmer førte krig mot Vietnam over noen grenseområder i øst. Det var denne militære konflikten som gjorde at Vietnam ville invadere og kaste Røde Khmer. Av dem som var med på invasjonen, er det mange som har makt i dag.

- Det reflekterer historiens gang. Veldig mange som ble igjen i Kambodsja, valgte å flykte vestover og nordover. De førte krig mot regjeringen i Phnom Penh fram til slutten av 1990 tallet. Det som skjedde da, var at mange høyt oppe i Røde Khmer fikk posisjoner i militæret mot å gi opp krigen, sier Ellen Emilie Stensrud.

Fremmer egen familie

Røde Khmer, som var ledet av Pol Pot, gikk til slutt i oppløsning innenfra.

Det er kjent at Hun Sen forfremmer folk som er lojale mot ham i militæret, men også sin egen familie. Politiske analytikere sier at hans tre sønner, som alle har fått tildelt sentrale roller i partiet, militæret og regjeringen, blir forberedt på å overta makten når han en gang trekker seg.

Ellen Emilie Stensrud beskriver Hun Sen på denne måten:

- Han er Kambodsjas sterke mann og bygger mye av sin politiske legitimitet på å ha skapt fred og utvikling i landet. Han bærer preg av å være en sterk mann som begynner å bli desperat og litt gammel og er redd for hva som vil skje om makta glipper. Jeg tror nok man må forstå hva som nå skjer i lys av forutgående valg, hvor partiet hans har gjort det dårlig. Han er en sterk mann som er i ferd med å falme.