Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Frykten for boligkrakk er betydelig overdrevet

Men er det mange nok pessimister i avisspaltene over tid, vil det til slutt få en effekt, mener eiendomsmeglerne.

BOLIGPRISENE: Styreleder i Norges Eiendomsmeglerforbund, Tormod Boldvik, tror på fortsatt press i boligmarkedet. Foto: Berit Roald / Scanpix
BOLIGPRISENE: Styreleder i Norges Eiendomsmeglerforbund, Tormod Boldvik, tror på fortsatt press i boligmarkedet. Foto: Berit Roald / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Boligprisene utviklet seg verre enn de pleier i oktober, og ser nå ut til å ta seg en pust i bakken.

Ifølge Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) kommer den negative utviklingen uten noen entydige faktorer som kan forklare årsakssammenhengen.

Har prisene nådd et for høyt nivå slik at det i seg selv er prisdempende? Er det bankenes restriktive utlånspraksis som virker inn? Er det psykologiske faktorer som spiller inn, eller er bildet mer sammensatt? spør forbundet.

- Vi vet at prisnivået på boliger i Norge har vokst mye over mange år, og ser at det har vært et omslag i boligmarkedet denne høsten. Men frykten for at vi står foran et boligkrakk er betydelig overdrevet. Med fortsatt lønnsvekst, lave renter og betydelig arbeidsinnvandring vil det fortsatt være et press i boligmarkedet som vil sørge for stabile boligpriser, sier styreleder Tormod Boldvik i NEF.
  Hvis pessimistene er mange nok... Han åpner for at vi i enkelte områder kanskje vil se korreksjoner av boligpriser som har utviklet seg mye over lang tid, men at det ikke er snakk om noe stort fall.

- I motsetning til andre land som har opplevd prisfall i boligmarkedet, har vi i Norge heller ikke bygget for mange boliger og det vil også være med på å opprettholde etterspørselen og et stabilt marked, sier Boldvik videre.

Undersøkelsen NEF kjører jevnlig blant sine medlemmer - Meglerinnsikt - har det siste året vist endringer innen hva eiendomsmeglerne oppfatter som de viktigste påvirkningsfaktorene i boligmarkedet.

- Meglere over hele landet opplever at psykologien i boligmarkedet det siste halve året har blitt mer styrt av hva som blir skrevet og sagt i media. Selv om de fleste indikatorene i norsk økonomi tilsier et fortsatt positivt marked, har de mange negative oppslagene blitt en slags selvoppfyllende profeti og påvirket markedet i negativ retning. Er det mange nok pessimister i avisspaltene over tid, vil det til slutt få en effekt, sier han.

- Media påvirker mest Mens medias rolle var av mindre betydning i 2010, kom ifølge NEF det virkelige stemningsskiftet på forsommeren i år da media ble ansett som den største påvirkningsfaktoren - nest etter bankenes utlånsvilje.

I den siste undersøkelsen nå i høst kom media på delt "førsteplass" sammen med bankenes utlånsvilje, mens renten og forholdet til egen økonomi er langt nede på skalaen.

- Det er viktig og riktig at media er opptatt av boligmarkedet. Medias fokus på dommedagsprofetier og boligbobler har imidlertid bidratt sterkt til usikkerhet i markedet, mener Boldvik.

NEFs styreleder etterlyser et mer nyansert bilde enn at "nå skyter boligprisene til værs" eller "nå stuper boligprisene".

- Selv etter svakere oktobertall enn forventet, ligger kvadratmeterprisen i gjennomsnitt 1,7 prosent over oktober 2012, avslutter han.

Flere nyheter Seks tips for mye bedre møter
EU tror økonomien klarner neste år
Mann pågrepet etter å ha truet med å skyte Nav-ansatte