Frykten for borgerkrig

Sammen med min venn Moaid dro jeg fra kaffehuset til en liten restaurant ved Midan-plassen. Rundt middagsbordet snakket vi om vitenskapsmennene som har reist fra Irak på grunn av mangelen på sikkerhet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jeg fortalte historien om den vesle jenta som er rammet av kreft i det venstre øyet. Familien hennes tok henne med fra Hella til et spesialistsykehus her i Bagdad. Mer kunne ikke gjøres, for sykehuset hadde ingen egnet lege til å utføre operasjonen. Ledelsen fortalte at kirurgen, som er den beste når det gjelder slike inngrep, har forlatt Irak.

VEL HJEMME FANT JEG sønnen min, Wathah, sittende og lese foran fjernsynet. Han fortalte meg at det hadde vært en eksplosjon utenfor moskeen Ali Ibn Abi Talib i Al-Najaf. Jeg spurte om noen profilerte personer var drept. Han sa nei, men fem mennesker var omkommet. Jeg gikk til sengs, men en time seinere banket kona mi på soveromsdøra og fortalte at den sjiamuslimske lederen ayatolla Mohammad Bakr Al-Hakeem ble drept i eksplosjonen. Hun var redd og forvirret. Vi var alle forvirret og redde. En slik hendelse kan bli gnisten som starter krigen mellom sjia- og sunnimuslimene i Irak.

NOEN DAGER SEINERE satt jeg sammen med en venn som selger bildeler. Vi hørte en høy eksplosjon. Klokka var elleve og vi hadde akkurat snakket om frykten for borgerkrig. Min venns assistent sa han hadde sett mange mennesker skadd av kuler eller kniver - at han kom over dem da han besøkte sjukehuset Al-Kindi. Trolig tilhørte de Wahhabi-bevegelsen, som er blitt knyttet til Al-Qaida. Mange har beskyldt Al-Qaida for drapet på Al-Hakeem.

Vel hjemme fikk jeg vite at eksplosjonen vi hørte var rettet mot politisjefen i Bagdad. Han unnslapp fordi han ikke befant seg på kontoret. Bare én politimann døde, men tjue andre i politistyrken ble skadd. Hendelsen fikk meg til å tenke på attentatforsøkene mot politisjefene i Mosul og Suleymania. Sistnevnte var «vellykket» - kurdiske myndigheter skylder på bevegelsen Ansar Al-Islam.

Eksplosjonen ved politistasjonen i Bagdad er den fjerde gjennomført ved hjelp av bilbomber. De tre andre var angrepet på den jordanske ambassaden, FN-kontoret og moskeen i Al-Najaf. Det synes klart at målene for slike aksjoner er folk som samarbeider med okkupasjonsstyrkene.

AMERIKANERNE HAR BYGGET en høy mur på Sa'adon-gata, like foran inngangen til Bagdad Hotel. De har også stengt mange andre gater i byen. Soldatenes plan er å barrikadere seg som beskyttelse mot aksjonene til den irakiske motstandsbevegelsen. For oss andre betyr det problemer med å ta seg rundt i byen. Jeg vet ikke om en slik taktikk kan beskytte de stakkars soldatene. Historien vil gi svar.

DE SISTE TRE DAGENE har det vært kamper mellom amerikanske soldater og motstandsgrupper i min hjemby Al-Kaim. Jeg ville så gjerne ringe familien min, men kunne ikke fordi telefonlinjene er så dårlige.