Frykten for fugleinfluensa sprer seg

Fire mennesker har så langt omkommet etter å ha blitt smittet av fugleinfluensa i Vietnam, opplyser Verdens helseorganisasjon (WHO).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Organisasjonen opplyser at en fem år gammel gutt som døde i provinsen Nam Dinh 8. januar var smittet av viruset, som spres fra fugler til mennesker. Viruset gir luftveissykdommer.

12 mennesker som behandles på sykehus mistenkes å være smittet av sykdommer.

Organisasjonen er bekymret over at det dukker opp stadig flere tilfeller av luftveissykdommer, men er usikre på om dette betyr at det er flere som er smittet av sykdommen.

WHO-talsmann Bob Dietz tror en årsak kan være at flere oppsøker sykehus med luftveisplager etter å ha hørt om fugleinfluensaen.

Dietz understreker at alle de fire som er døde fikk sykdommen direkte fra fugler, og at det ikke er noe som tyder på at den smitter mellom mennesker.

Også Sør-Korea, Japan og Taiwan har meldt om smitte hos fugler, men ikke hos mennesker.

Vietnamesiske myndigheter har beordret slakt av alle høns i de 12 regionene som er verst rammet av sykdommen. Salget av fjørfe er forbudt i landets største by, Ho Chi Minh-byen.

Også i Taiwan har myndighetene beordret slakt av kyllinger, etter et utbrudd av en mindre farlig variant av viruset.

En ekspert fra WHO reiser til Ho Chi Minh-byen i løpet av helgen, og ytterligere ti eksperter fra WHO, Verdens mat- og landbruksorganisasjon og Det amerikanske senteret for sykdomskontroll er på vei til Vietnam. De skal forsøke å hindre at sykdommen sprer seg ytterligere.

WHO opplyser at viruset først og fremst finnes i avføring fra fugler og kjøtt som ikke er varmebehandlet. Viruset sprer seg gjennom lufta.

(NTB)