Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frykten for Hagen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Inge Lønnings oppgjør med Fremskrittspartiets innvandringspolitikk og menneskesyn var ett av de få oppløftende innslagene i årets valgkamp. Det ble særlig lagt merke til fordi Arbeiderpartiets parlamentariske leder Tom Thoresen nektet å følge opp Lønnings kritikk. Thoresen ville ikke delta i et kretsmesterskap i moralisme. Det kunne ikke tolkes på annen måte enn unnfallenhet og frykt for å miste velgere til Carl I. Hagen. Men fra Lønning kom det et helt annet budskap.
  • Nå er Lønning blitt medlem av Høyres stortingsgruppe, og derfra kommer det helt andre signaler. Partiets talskvinne i justiskomiteen, Kristin Krohn Devold, har nylig slått fast at det er utenkelig for Høyre å godta en vesentlig økning i antall flyktninger som får asyl eller opphold på humanitært grunnlag. Dette utspillet kom etter at den nye regjeringen har åpnet for en mer liberal innvandringspolitikk. Nå mener Krohn Devold at hun er misforstått, men står likevel fast på sin uttalelse. Hun vil bare vri inntaket over mot flere kvoteflyktninger og liberalisere asylreglene. Det må nødvendigvis gå på bekostning av dem som får opphold på humanitært grunnlag. Dessuten avviser hun at det er noen uenighet i Høyre om dette.
  • I går rykket så Terje Osmundsen ut med kraftig kritikk av både Krohn Devold og partileder Jan Petersen, som har støttet henne. Den tidligere statssekretæren mener Høyres holdning er komplett ubegripelig, og oppfordrer sitt parti til å tenke seg om. Han mener også det er frykt for stemmetap til Hagen som ligger bak Høyres avvisning av regjeringens innvandringspolitikk.
  • Men nå er Inge Lønning taus. Har han allerede tilpasset seg den grå hverdagen i Høyres stortingsgruppe og rent av seg sine liberale horn fra valgkampen? Det ville være synd om det eneste tegn til fornyelse i Høyre skulle visne hen etter bare en måned i Løvebakkens korridorer. Da er det enda mindre håp for partiet enn vi trodde.
Hele Norges coronakart