Frykten for IS øker i Pakistan og Afghanistan

Får flere tilhengere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Myndighetene i Pakistan og Afghanistan frykter at opprørsgruppa IS er i ferd med å bygge seg opp en tilhengerskare blant radikale islamister i Pakistan og Afghanistan.

Opprørsgruppa som kaller seg Den islamske staten (IS) har erobret store områder i Irak og Syria, langt unna Taliban og al-Qaidas vugge i Afghanistan og Pakistan.

De siste ukene har imidlertid IS' navn dukket opp mange ganger i radikale islamistmiljøer i de to landene flere tusen kilometer øst for IS' front.

Flygeblader som maner til omfavnelse av IS er observert i deler av det nordvestlige Pakistan, og minst fem kommandører i pakistanske Taliban (TTP) har ifølge nyhetsbyrået AFP sverget sin troskap til opprørerne i vest.

Enkeltpersoner Slagord til støtte for IS har dukket opp i flere byer i begge land. I Afghanistans hovedstad ble en rekke studenter arrestert da slike paroler dukket opp på Kabul-universitetet.

IS-beundringen her er imidlertid ikke organisert, ifølge en rekke etterretningskilder og opprørere AFP de siste ukene har vært i kontakt med. Det dreier seg om lokale initiativer fra enkeltpersoner, og så langt har ikke opprørsgruppa etablert noen tilstedeværelse i regionen.

Inspirasjon IS frammarsj i Midtøsten har like fullt ført til frykt blant mange av dem som har ansvaret for å holde de mange afghanske og pakistanske opprørsgruppene i sjakk.

- ISIS er i ferd med å bli den største inspirasjonskraften for både voldelige og ikkevoldelige religiøse grupper i regionen, sier den pakistanske sikkerhetsanalytikeren Amir Rana.

Nylig instruerte Pakistans nasjonale antiterrortjeneste et titall statlige organer om å være på vakt mot IS.

- ISIS' suksess spiller en svært farlig, inspirerende rolle i Pakistan, hvor mer enn 200 grupper er operative, ifølge antiterrortjenesten, som omtaler IS ved gruppens tidligere navn.

Sosiale medier I den fjellrike afghanske provinsen Kunar har Taliban minst én treningsleir med flere hundre krigere som er IS-sympatisører, ifølge flere kilder.

Utenfor leirene fryktes det at IS kan tiltrekke seg beundring fra stadig flere unge afghanere og pakistanere gjennom sosiale medier.

- Folk her sliter med problemer som mangel på rettferdighet, korrupsjon og en ineffektiv stat. Derfor trenger de et alternativ, og ISIS gir dem et med religiøst innhold, sier Tahirul Ashrafi, som leder Pakistans råd for islamske rettslærde.

Én leder Pakistanske Taliban (TTP) har uttrykt bred støtte til IS-opprørerne og til de al-Qaida-tilknyttede opprørerne som kriger i Syria og Irak. TTP hevder å ha sendt 1.000 krigere til Syria de siste årene, et anslag som bekreftes av en pakistansk regjeringskilde.

Men Talibans opprør i Afghanistan og Pakistan har vært lokalt forankret og skiller seg sterkt fra IS-opprørernes.

Både TTP og afghanske Taliban anerkjenner dessuten offisielt bare én leder, nemlig Mullah Omar, og det skal være misnøye blant flere medlemmer med at IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi har erklært å ha opprettet et kalifat - en islamsk stat. (NTB)