Frykten for iskald krig på Norges dørstokk øker:
- Trusselen har gjenoppstått

Tidligere forsvarssjef mener klimakrisen trekker Norge stadig nærmere en potensiell sikkerhetspolitisk konflikt i Arktis.

MILITÆR TILSTEDEVÆRELSE: En britisk ubåt stikker opp av isen i Arktis under øvelsen Ice Exercise 2018. En rekke eksperter mener vi må forvente langt større militær tilstedeværelse i Arktis i nær framtid. Foto: SNSW / NTB Scanpix
MILITÆR TILSTEDEVÆRELSE: En britisk ubåt stikker opp av isen i Arktis under øvelsen Ice Exercise 2018. En rekke eksperter mener vi må forvente langt større militær tilstedeværelse i Arktis i nær framtid. Foto: SNSW / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

DAVOS/OSLO (Dagbladet): «Trusselen har gjenoppstått. Dette er et område vi må følge med på». Det sa USAs marineminister Richard V. Spencer forrige måned om utviklingen i Arktis.

At det blir slått alarm om klimakrisa, er knapt noe nytt. Ei heller at forskere er bekymret over at isen i Arktis forsvinner.

Forrige uke var det imidlertid frykten for at klimakrisa intensiverer en ny militær oppbygging på Norges dørstokk, som sto på agendaen for flere av deltakerne ved Arctic Frontiers-konferansen i Tromsø.

Isen i Arktis har ligget fast og sørget for at Norge og verden for øvrig har hatt et stabilt og i stor grad forutsigbart nordområde. I nyere tid har man imidlertid sett dramatiske endringer av nedsmeltingen av isen i nordområdene.

- Dette har Russland sett nytten av, sier tidligere forsvarssjef Harald Sunde til Dagbladet.

«Dommedagsvåpen»

For når isen i Arktis smelter, åpnes også nye transportveier og en konkurranse om ressurser i områder som tidligere var utilgjengelige. Dette omfatter også Norges nærområder. Og nå varsler stadig flere om at de potensielle sikkerhetspolitiske utfordringene står i kø.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer