Frykten for ragnarok bidro til en boble i gull

- Det er ikke nå du skal prøve å time en bunn i gullprisen, advarer investeringsdirektør Stig Myrseth.

GULLPRISEN: Investeringsdirektør Stig Myrseth i Dovre Forvaltning advarer mot å tro at prisen på det gule metallet har nådd bunnen. Foto: Iván Kverme, Finansavisen
GULLPRISEN: Investeringsdirektør Stig Myrseth i Dovre Forvaltning advarer mot å tro at prisen på det gule metallet har nådd bunnen. Foto: Iván Kverme, FinansavisenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Gullprisen har i mange år blitt sett på som en trygg havn i usikre tider, men den siste tiden har prisen på det edle metallet falt kraftig. Og nå faller gullprisen videre.

Vi så det særlig i april, da gullprisen stupte så brått og kraftig at Peter Warren mente det ville bli to millioner år til nesten gang.

15. mai, da gullprisen lå på 1408 dollar, spådde han at den kunne falle til 1300 dollar.

- Selv om mange spekulanter ble vasket ut er det fremdeles mange igjen. Det er fremdeles for mange som er inne i gull fordi de har sett at gullprisen har steget i 12 år og tror at den vil stige i 12 år til, sa han til HegnarOnline.

Da gullprisen stupte i april ble det også utløst tekniske salgssignal som åpnet for et fall til 1290 dollar.

Dette bestemmer gullprisen Det eneste som bestemmer prisen på gull er til syvende og sist hva noen er villig til å betale for det.

Investeringsdirektør Stig Myrseth i Dovre Forvaltning sier til HegnarOnline at det har vært en solid boble i gullprisen etter finanskrisen.

- Gull er en spesiell investering, men det kan være fornuftig å eie gull i enkelte tilfeller. Da tenker jeg på perioder med bankkriser, kollaps eller krig, sier Myrseth.

Frykten mange opplevde i forbindelse med finanskrisen har vært medvirkende til å sende gullprisen til himmels.

- Nullrente og frykt for hyperinflasjon og ragnarok førte til at mange flyktet til gull. Investeringene i gull ble gjort lettere av lave eller negative realrenter forårsaket av sentralbankenes nullrentepolitikk, understreker Myrseth.

Han forklarer at troen på ragnarok og hyperinflasjon er avtagende, noe som selvfølgelig senker gullprisen.

12 år med oppgang Gullprisen har på tross av alle skeptikere steget 12 år på rad. Siden toppnoteringen på 1925 dollar pr. unse intradag 6. september 2011 har derimot pilen pekt nedover.

Fredag omsettes gull for 1293,28 dollar pr. unse. Gullprisen har falt nesten 33 prosent fra toppen og er tilbake på nivåene fra høsten 2010.

- Hvor langt kan gullprisen falle? Anser du dagens nivå som attraktivt for investorer?

- Det er ikke nå du skal prøve å time en bunn i gullprisen. Jeg tror gullprisen skal videre ned. Gull er fortsatt dyrt, advarer Myrseth.

Les også: Slik finner du en riking som kan gi deg gull og grønne skoger

OVER TOPPEN: Etter å ha steget i 12 har gullprisen nå falt i mer enn 2 år. Foto: Eivind Griffith Brænde / Scanpix
OVER TOPPEN: Etter å ha steget i 12 har gullprisen nå falt i mer enn 2 år. Foto: Eivind Griffith Brænde / Scanpix Vis mer