Frykten for Rune

Oslo Arbeiderpartis leder, Britt Hildeng, nekter å tro det, og partileder Thorbjørn Jagland misliker sikkert sterkt at Rune Gerhardsen er lansert som byrådslederkandidat for Arbeiderpartiet i Oslo. Med så gode tall på meningsmålingene og et så tafatt Høyre, vil nok Oslo Ap nominere en mer traust og trofast politiker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En politisk vanskelig og pikant personkabal må legges når Oslo Arbeiderparti skal nominere byrådslederkandidat og ordførerkandidat foran neste års kommunevalg. Ingen kandidat er opplagt og frontene steile når Åse Kleveland, Rune Gerhardsen, Ann-Marit Sæbønes, Bernt Bull, Steinar Saghaug og Thorbjørn Berntsen lanseres og diskuteres i partiets lokallag.

  • Siden Oslo Arbeiderparti ga fra seg byrådsmakten i 1996 har partiet vært svært anonymt i hovedstaden. Bare i opera-saken har det vist klør og handlekraft. Ser vi bort fra at Thorbjørn Berntsen dropper planen om en rolig alderdom og griper etter ordførerklubba, er utvilsomt Rune Gerhardsen og Åse Kleveland de mest markerte politikerne. Paret vil gi Oslopartiet en profil og et sårt tiltrengt ansikt utad. Rune Gerhardsen har vist at han kan tenke nytt og sette den politiske dagsorden, mens Åse Kleveland nær må være skreddersydd for ordførerrollen. Dagsavisen har på lederplass gitt sin støtte til informasjonsrådgiveren med adresse Nordstrand, Oslos beste østkant, og kunst- og arkitekturrådgiveren med adresse Vinderen, Oslos beste vestkant.
  • Nå er det ikke strøkene de bor i som gjør Gerhardsen svært omstridt og Kleveland litt omstridt i Oslo Arbeiderparti. Snarere står deres nåværende yrker som et uttrykk for hva motstanden bunner i: Rune Gerhardsen kommuniserte godt med velgerne ved å lefle med reaksjonære strømninger. Han spilte på media, var illojal overfor partiets toppledelse og sviktet partiet da han valgte kommunikasjon som profesjon, ifølge hans motstandere. Blant dem er Oslo Ap's leder Britt Hildeng, og Ann-Marit Sæbønes, som vil bli hans nærmeste samarbeidspartner. Dersom Sæbønes da ikke trekker seg fra bystyret. Og det gjør hun nok om hun blir vraket som byrådslederkandidat til fordel for Gerhardsen. De to var stadig i konflikt mens hun var ordfører og han byrådsleder.
  • Åse Kleveland var statsråden bak planene om opera på Vestbanen, og er i manges øyne mer opptatt av kultur enn av politikk. La oss legge operasaken bak oss, sier hennes tilhengere. Men det går nok ikke, for det blir omkamp om plassering av operaen. Og Bjørvikaalternativet, Oslo Arbeiderpartis hjertesak, vil ikke få støtte fra ordfører Åse Kleveland.
  • Rune Gerhardsen flørter tydeligvis med tanken om et comeback som byrådsleder. Han har ikke takket nei til å bli renominert til bystyret, og har ikke kommentert at han er blitt lansert som byrådslederkandidat. Gerhardsen er et politisk dyr som trives med makt og liker seg i rampelyset. Kanskje er det blitt for kjedelig og ingen stor suksess for ham hos Geelmuyden Kiese ute på Lysaker. Men om han mener alvor, eller bare sender en takk for sist til Britt Hildeng og Ann-Marit Sæbønes som presset ham til å gå av som gruppeleder da han tok halvdagsjobb som informasjonsrådgiver, vet vi foreløpig ikke.
  • Oslo Arbeiderpartis problem er at de kandidater som står sterkt i partiet, som Gerhardsens barndomsvenn Bernt Bull og gruppeleder Ann-Marit Sæbønes, har minst appell overfor velgerne. Sæbønes har sikkert gjort en god jobb i Rådhusets møterom og korridorer. Men velgerne har hørt svært lite fra henne og om henne siden hun gikk av som ordfører. I den rollen erfarte hun hvor tungt det er å markere seg når man fra før er lite kjent. Sånn er politikken ubarmhjertig i en tid hvor dagsorden settes gjennom mediene og hvor den endres fort.
  • Arbeiderpartiet er på vei oppover på meningsmålingene. Det taler til de trauste kandidaters fordel. Er optimismen stor i partiapparatet, tillegges det mindre vekt om kandidatene har velgerappell. Slik kan stigende rente, svak sentrumsregjering og et tafatt Høyre være med og avgjøre hvem som blir Arbeiderpartiets byrådslederkandidat i Oslo.