Frykten øker for det store Tokyo-skjelvet

Gigantskjelvet på 9,0 kan være iferd med å forplante seg til Tokyo, frykter seismologer.

 FRYKT:  Tokyos innbyggere forbereder seg nå på et nytt skjelv, mens landet fortsatt er i katastrofetilstand etter forrige ukes naturherjinger. På Tokyos "Time Square" - Shibuyakrysset - er LED-lampene, reklameskiltene og kontorbelysningen slukket i et frivillig tiltak for å spare strøm. Foto: Heiko Junge / Scanpix
FRYKT: Tokyos innbyggere forbereder seg nå på et nytt skjelv, mens landet fortsatt er i katastrofetilstand etter forrige ukes naturherjinger. På Tokyos "Time Square" - Shibuyakrysset - er LED-lampene, reklameskiltene og kontorbelysningen slukket i et frivillig tiltak for å spare strøm. Foto: Heiko Junge / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Siden Japan fredag ble rammet av et jordskjelv på 9,0 har det vært hundrevis av etterskjelv. BBC melder at over 20 har målt over 6,0 i styrke. Her kan du se en svært god grafikk over alle etterskjelvene.

I dag kom det et skjelv på 6,2 i Shizuoka-provisen sør for Tokyo, 114 km fra hovedstaden. NRK melder at det lenge ble kalt et etterskjelv, men meterologisk institutt anser det nå som et eget skjelv.

- Det store jordskjelvet fredag har påvirket spenningene i jordskorpa, noe som i dag førte til et nytt jordskjelv. Dette kan være et uttrykk for et større jordskjelv, sier seismolog Conrad Lindholm ved Det norske seismologisenteret Norsar, til statskanalen.

157 år siden sist Geolog Reidar Trønnes sa til Dagbladet søndag (ikke på nett) at han forventer et større skjelv på grunn av spenningsforflytninger i de tektoniske platene i etterkant av 9,0-skjelvet. Trønnes refererte til jordskjelvet utenfor Sumatra 2. juledag 2004 som målte 9,1 og utløste tsunamien som drepte 200 000 mennesker. 28. mars året etter skjedde det et jordskjelv på 8,7 nord for Sumatra.

Nå frykter Japan at dagens skjelv på 6,2 kan være forvarsel om et nytt gigantskjelv - denne gangen nære Tokyo.

Tokai-skjelvet har rammet regionen sør for Tokyo med 100-150 års mellomrom, i 684, 887, 1096, 1361, 1498, 1605, 1707 og 1854. 140 000 mennesker døde i det store jordskjelvet i Tokyo i 1923, men dette var ikke et Tokai-skjelv.

Kan ramme Tokyo Tokyo er en av verdens største byer med 13 millioner innbyggere. Hovedstaden har imidlertid est ut og 35 millioner mennesker bor i Stor-Tokyo.

- I verste fall er dagens 6,2-skjelv et forskjelv til et større jordskjelv som kommer til å ramme Tokyo, sier seismolog Reynir Bödvarsson til Expressen.

Seismolog Lindholm frykter det samme:

— Vi kan kalle det som foregår for en slags dominoeffekt, ved at det store jordskjelvet har trigget andre områder i jordskorpen. Sjansene for et nytt stort jordskjelv ligger på mellom 30 og 50 prosent, sier Conrad Lindholm til NRK.no.

- Jordskjelvet kommer Japan har lenge fryktet «det store skjelvet» i Tokyo, som også ventes å ramme verdensøkonomien hardt.

- Det kommer et større skjelv en gang, men det er veldig vanskelig å si når. Det er bare å håpe at det ikke kommer i disse dager, rett etter 9,0-skjelvet og tsunamien, sier Bödvarsson.

Japanske myndigheter har en egen nettside med informasjon om det kommende Tokai-skjelvet. Natioal Geographic hadde en sak om Tokai-skjelvet i 2006, der japanske geologer sa at de håpte å kunne forutse store jordskjelv.

Ingen av dem forutså fredagens skjelv, som var tidenes kraftigste i landet.