HARDE TIDER: Mirriam Masarure har stått i kø i timesvis utenfor bankfilialen til Western Union for å få ut lommepengene paa 100 dollar. Det er lønna hun får som lærer.
Foto: Bibiana D. Piene / SCANPIX
HARDE TIDER: Mirriam Masarure har stått i kø i timesvis utenfor bankfilialen til Western Union for å få ut lommepengene paa 100 dollar. Det er lønna hun får som lærer. Foto: Bibiana D. Piene / SCANPIXVis mer

Frykten råder fortsatt i Zimbabwe

Når navnet Mugabe blir nevnt, stilner de fleste samtaler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når navnet Mugabe blir nevnt, stilner de fleste samtaler i Zimbabwe. Folk er fortsatt redde for å kritisere presidenten.


- Nå kan jeg ikke snakke med deg mer, sier Chipo, som selger grønnsaker på et marked i hovedstaden Harare.

NTB har akkurat spurt henne om hun tror Mugabe fortsatt vil være president etter valget, som etter planen skal holdes om to år.

- Nei, svarer hun først kontant, men så ser hun seg raskt rundt for å se om noen lytter. Samtalen er over.

- Ikke frie

På en skole på landsbygda utenfor Harare er det friminutt. Lærerne samles til en kopp te utenfor klasserommene.

Mange av dem holdt ut under «de harde tidene», som de siste årene kalles i Zimbabwe, da hyperinflasjon og matmangel preget hverdagen til befolkningen, og lønna knapt holdt til en dorull. I tillegg var skolene stort sett stengt etter at lærerne gikk til streik i juli i fjor. Men nå får de i hvert fall en liten sum hver måned av myndighetene.

- Ting har blitt bedre, sier en av lærerne til NTB. Vi trekker oss litt unna de andre for å prate.

- Men fortsatt er det en viktig hindring igjen. Han heter Mugabe. Vi har fått nok av ham og den voldelige politikken hans, sier læreren.

- Kan du si dette fritt nå?

- Det er et problem. ZANU-PF følger fortsatt med på hva vi sier og gjør. Politikerne der oppe sier vi er blitt forenet. Men her nede er vi fortsatt redde. Vi er ikke frie, sier han og ber oss om ikke å skrive hva han heter eller navnet på skolen.

- Dersom det blir kjent rundt her at jeg har sagt dette, er jeg vekk.

- Ingen endring

- Når det gjelder rettssikkerhet og menneskerettigheter, har det ikke skjedd store forandringer, konstaterer advokaten Irene Petras, som jobber for organisasjonen Zimbabwe Lawyers for Human Rights.

Men på et debattmøte i den alternative kafeen Book Café i Harare tør unge kunstnere endelig si hva de mener høyt.

- Dette er vår tid, og vi må få slutt på den korrupte politikken til våre ledere, sier et samstemt panel. Både Mugabe og samlingsregjeringen får gjennomgå.

- Mer avslappet

- Denne diskusjonen kunne vi ikke hatt for en måned siden. Da ville sivilpolitiet vært på pletten og arrestert oss, sier innehaver Steve.

Nå går han bevisst inn for å presse grensene for hva som er tillatt.

- Absolutt. Politiet er også blitt mer avslappet, sier han.

Men åpenheten er begrenset.

- Her inne kan vi si hva vi mener. Men der ute er vi forsiktige, sier performanceartisten Elisabeth og sangeren Sasu til NTB.

(NTB)

 

GJESTET LANDET: 
Utviklingsminister Erik Solheim møtte noen av ofrene for koleraepidemien da han onsdag besøkte en UNICEF-klinikk i Zimbabwe.
Foto: Bibiana D. Piene / SCANPIX
GJESTET LANDET: Utviklingsminister Erik Solheim møtte noen av ofrene for koleraepidemien da han onsdag besøkte en UNICEF-klinikk i Zimbabwe. Foto: Bibiana D. Piene / SCANPIX Vis mer