Står uten mistenkt

Frykten sprer seg etter drapene

Ti dager har gått siden drapene som rystet småbyen Moscow i Idaho, og politiet står fortsatt uten en mistenkt. Det skaper frykt i lokalsamfunnet.

DREPT: De fire studentene Ethan Chapin (20), Madison Mogen (21), Xana Kernodle (20) og Kaylee GonCalves (21) ble funnet drept. Foto: Privat
DREPT: De fire studentene Ethan Chapin (20), Madison Mogen (21), Xana Kernodle (20) og Kaylee GonCalves (21) ble funnet drept. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Søndag 13. november gikk collegestudentene Ethan Chapin (20), Madison Mogen (21), Xana Kernodle (20) og Kaylee Goncalves (21) å la seg i leiligheten sin i småbyen Moscow i Idaho i USA.

I løpet av natta ble de brutalt drept.

Byen med drøyt 26 000 innbyggere hadde ikke hatt et drap siden 2015. Nå hadde de plutselig fire på en gang.

Ti dager seinere står amerikansk politi helt uten svar på drapsgåten. De vet ikke hvorfor de fire ungdommene ble drept og de har ingen mistenkte.

- Det er en veldig stor etterforskning og en forferdelig forbrytelse, sier Aaron Snell, kommunikasjonssjef i Idaho State Police, til CNN.

SØRGER: Lokalsamfunnet er i sorg etter dødsfallet og har lagt ned blomster utenfor universitet. Foto: AP/NTB
SØRGER: Lokalsamfunnet er i sorg etter dødsfallet og har lagt ned blomster utenfor universitet. Foto: AP/NTB Vis mer

Tipset om stalker

Da politiet kom til åstedet fant de fire avdøde. To i andre etasje og to i tredjeetasje. Ifølge rettsmedisineren er det sannsynlig at de avdøde sov da de ble angrepet. Noen av dem hadde imidlertid tegn som kan tyde på at de forsøkte å forsvare seg selv da de ble knivstukket flere ganger.

Drapsvåpenet, som politiet antyder er en stor fastblad-kniv, er ikke funnet.

Politiet sier at de har gått igjennom over 1000 tips, gjort over 150 avhør og samlet svært mye bevismateriale. Ingen har så langt ledet dem nærmere en mistenkt.

Et av tipsene politiet har etterforsket er at Goncalves skal ha hatt en stalker.

I en uttalelse på Facebook skriver politiet at de har gjort omfattende etterforskning rundt nettopp dette tipset, men at de ikke har klart å identifisere eller bekrefte en potensiell stalker. Det er likevel et spor de fortsetter å følge.

Kryptisk svar

Helt fra begynnelse av etterforskningen har politiet ansett det som sannsynlig at det var et målrettet angrep.

Men akkurat hvorfor de mener det eller hvem som muligens var målet har de så langt ikke ønsket å si noe om.

- På nåværende tidspunkt må dere bare stole på oss angående det, fordi vi kommer ikke til å si hvorfor vi tror det. Det handler om integriteten til etterforskningen, sier politikaptein Roger Lanier.

VISER STØTTE: Mange har lagt ned blomster og tent lys til minne om de avdøde. Foto: AP/NTB
VISER STØTTE: Mange har lagt ned blomster og tent lys til minne om de avdøde. Foto: AP/NTB Vis mer

To overlevde

Det var også to andre romkamerater i leiligheten da drapene skal ha skjedd, men de ble ikke angrepet, og det var en av dem som ringte politiet rett før 12:00 søndag. De skal med andre ord ha sovet gjennom drapene. Hvordan de klarte det hadde ikke politimester James Fry noe godt svar på:

- Jeg kjenner ikke til hvordan de klarte det. Det er derfor vi også fortsetter å etterforske, sa han ifølge Independent.

Politiet har imidlertid uttalt at de ikke tror en av personen som var i rommet da politiet ble varslet er involvert i drapene, skriver CNN.

Frykt i lokalsamfunnet

Spørsmålene er mange og svarene er få, og politiets få detaljer og forvirrende uttalelser har skapt frykt i lokalsamfunnet.

Politiet gikk tidlig ut og sa at det ikke var noe umiddelbar trussel mot innbyggerne. Fire dager ut i etterforskningen måtte politiet gå tilbake på den uttalelsen.

- Vi kan ikke si at det ikke finnes en trussel mot samfunnet, sa Fry.

På onsdagens pressekonferanse utdypet Snell:

- Vi må si at det alltid er lurt for folk å låse dørene sine, gå to og to, og å være oppmerksomme på hva de gjør. Det er en eller flere personer der ute som er mordere, sa Snell.

Alle de avdøde var studenter ved universitetet i Idaho. CNN skriver at de har snakket med andre studenter som har forlatt byen og som skal studere hjemmefra fordi de føler at politiets uttalelser ikke har vært betryggende.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer