Fryktens gård

LA BAROCHE GONDOUIN (Dagbladet): Det lille stedet La Baroche Gonduin i Mayenne-fylket i Nord-Vest Frankrike ble fra i går Europas paria, med de første tilfellene av munn- og klovsyke i Frankrike og på Kontinentet. Området er fullstendig isolert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Se der. Enda en jeep med militærpoliti. Det føles som å være i krig, sier den gamle bonden Maurice Maillard til Dagbladet. Han og hans kone Marcelle har bestilt sommerferie i Norge i juli. Nå tror de ikke de får reise. De er potensielle smittebærere.

Det første tilfellet av munn- og klovsyke i Frankrike og på Kontinentet ble bekreftet på nabogården til Thérhse og Francis Leroyer natt til tirsdag. Fra Maillards gård kan man se røyken fra bålene der de langsomt brenner Leroyers 114 kuer.

Lukta river i nesa.

Lynraskt

- Det gikk så fort. Først mistenkte vi et tilfelle og ringte veterinæren. I løpet av noen timer var seks dyr rammet, forteller Thérhse Leroyer til fransk radio.

- Jeg ville også ringe veterinæren hvis jeg mistenkte noe, sier Alain Maillard, som har tatt over gården etter foreldrene. Han sjekker nå hver gest hos de vel 50 melkekyrne han har, og frykter det verste. Han deler jordbruksmaskiner med Leroyer, og vet ikke hvorden det nå skal ordnes. Militærpolitiet forbyr selv foreldrene å gå opp til sønnens gård, som har en direkte vei til Leroyer.

Midt mellom de to gårdene ligger kilden til alt ondt, en saueimportør som for noen uker siden importerte flere hundre sauer fra Storbritannia. Dyra hans ble brent som et sikkerhetstiltak, men det hjalp ikke. Smitten, som er uhyre rask og til og med kan spre seg med vinden, hadde sneket seg over veien til Leroyer. Alain Maillard sier hans kuer slikket seg rundt nesa i tre dager etter å ha lukten røyken fra sauebålene.

Katastrofe

- Jeg begriper ikke hvordan vil skulle kunne unngå å bli rammet, sier Maurice Maillard. Sønnen forbereder seg på sjokket, kanskje allerede denne uka. Det blir en katastrofe.

Den kan fort bli nasjonal. Allerede i går ble det meldt om tre antatte tilfelle i Seine et Marne, øst for Paris. Jordbruksminister Jean Glavany er forberedt på mer spredning, men sier myndighetene har gjort alt for å forhindre det.

- Etter dette vil ingenting bli som før, sier Francois og Marie Louise Jean som kommer rett fra La Baroche Gonduin. De må skylle føttene i fotkar og rense bilhjulene i et spesielt bad.

Da de skulle stemme ved valget søndag ble det satt opp en ekstra urne ved sperringen, som om de hadde pest.

Opprør

- Bøndene tar det fryktelig tungt. De står og ser på kyrne som brenner i timesvis, sier de, og er selv redde for familiens hund og katt.

Etter kugalskapen var de franske bøndene allerede opprørt over hvor liten hjelp de får. De kommer også til å gjøre opprør mot EUs eksportforbud av franske dyr, vedtatt i går. En epidemi av munn- og klovsyken nå vil få sinnene til å koke over.

De lokale myndighetene i Mayenne satt i krisemøte utover natta. De vedtar sannsynligvis å drepe alle griser i distriktet. De er de verste smittebærerne av det motstandsdyktige viruset.

<B>NABOBONDEN:</B> Bonden Alain Maillard i Mayenne-fylket-fylket i Frankrike frykter at han blir den neste som vil få munn- og klovsyken på sin gård. Den er beleiret av militærpoliti og omgitt av desinfiserende sperringer.
<B>HER ANKOM PESTEN TIL EUROPA:</B> Det var på gården tl Thérèse og Francis Leroyer i La Baroche Gondouin i nordvest Frankrike det mandag ble påvist munn- og klovsyke i Fastlands-Europa. Seks kyr var infisert. I går ble de brent.