Fryktens øy

Gødende lavamasser velter nedover mot den vesle byen Nicolosi på Sicilia fra vulkanen Etna. Innbyggerne frykter for sine hjem, samtidig som byen fylles av vulkanturister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Europas høyeste og mest aktive vulkan har spydd ut store skyer av røyk, svart aske og lavastrømmer. I går kom flere store utbrudd og det er dannet nye sprekker i fjellet. Så hissig er vulkanen at italienske myndigheter erklærte unntakstilstand i provinsen Catania på Sicilia mandag.

Redningsmannskapene bygde i går massive jordvoller som de håper kan bremse lavafloden.

Hater turister

-Dette skal jeg kanskje ikke si, men jeg hater turistene, forteller en av de ansatte på landsbyens turistkontor, Angela Ramoblia, til Dagbladet.

Ramoblia synes det er makabert at tusenvis av turister strømmer til landsbyen hennes.

- Vi er engstelige og kan miste alt vi har, mens turistene gjør alt de kan for å komme nærmest mulig vulkanen,sier hun. De 6000 innbyggerne i Nicolosi er bare fire kilometer unna de glødende lavamassene som velter nedover mot byen fra vulkanen Etna.

I beredskap

Minst 70 familier er forberedt på at de må rømme fra sine hjem for å komme unna den fargerike og vakre - men farlige - lavastrømmen som nærmer seg.

-Vi er veldig redde. Da hjelper det ikke når vi ser folk komme strømmende med gitarer, mat og drikke for å dra på piknik i det de synes er et kult område, forklarer sicilianeren.

ROMBLIKK: De voldsomme eksplosjonene i vulkanen Etna er synlige langt ute i verdensrommet. NASA-satelitter tok dette bildet i går.
OPPTUR: Etter noen rolige dager var Etna-utbruddet i gang igjen for fullt i går. Observatører følger nøye med på utviklingen.
FARLIG SKJØNNHET: Europas mest aktive vulkan er et mektig syn. Men i den lille landsbyen Nicolosi strømmer innbyggerne til kirka og ber om at lavastrømmen ikke legger landsbyen i ruiner.
BYGGER: Fortvilet prøver de lokale å redde de nærmeste husene fra lavamassene ved å bygge jordvoller. Frykten er at disse ikke vil holde stand dersom utbruddene fortsetter.