Fryktens pris

Frykten for religiøs ekstremisme fører til at vi nedjusterer ytringsfrihetens verdi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

KARIKATURTEGNINGER av profeten Muhammed er i ferd med å skape en ny forståelse av ytringsfriheten. Etter flaggbrenning og ulike typer trusler, betoner politikere, mediefolk og godtfolk at ytringer om religion og andre følsomme spørsmål skal preges av respekt, toleranse og tilbakeholdenhet. Advokat Abid Q. Raja traff spikeren på hodet da han i Dagsavisen i går uttalte at poenget ikke er å \'innskrenke ytringsfriheten, men gi den en retning slik at svake grupper ikke føler seg krenket og hånet\'.

Advokat Raja og alle velmenende pragmatikere tar feil. Frie ytringer kan aldri ha en omforent retning. Friheten innebærer at ytringer kan ta tusen retninger, noen av dem usanne, diskriminerende, krenkende eller sårende. Det er ytringsfrihetens pris.

REDSELEN FOR den provoserende ytring har også en pris. Holdninger som er tilpasset og korrekte - enten det skyldes høflighet, formell respekt eller frykt - er i lengden gift i den offentlige debatt om de får stå alene. Aggressive reaksjoner mot upopulære ytringer vil ofte legge en kraftig demper på den politiske samtalen. Framfor alt tvinger de mørke meninger under jorda der grumset i ro og fred kan slå rot og formere seg.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer