Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fryktens profitt

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Norske og internasjonale selskaper i oljebransjen melder i disse dager om et rekordhøyt profittnivå. Oljeprisen er 33 prosent høyere enn for ett år siden og fortjenestemarginen på raffinering og salg av oljeprodukter er tidenes høyeste. For få dager siden meldte Norsk Hydro sitt beste kvartalsresultat noensinne, og på mandag skal Statoil legge fram sine tall. De blir nok hyggelige. Samtidig opplever norske tankredere det beste markedet siden Suez-krisen i 1956 og Yom Kippur-krigen i 1973. I sum vet vi noe om hva alt dette vil føre til: fetere kuponger vil bli klippet, vår beundring for de rike vil øke.

• Det er ingen grunn til å heve pekefingeren i moralsk forargelse over denne fortjenesten. Norsk oljeindustri og norsk shipping opererer i internasjonale markeder hvor rasjonaliteten har sin egen logikk. Den er ikke spesielt sentimental eller preget av omsorg. På den annen side skader det ikke å huske at all den rikdom som nå skyller over oss, i vesentlig grad skyldes profitt skapt av frykt og krig. Norge er i sannhet et levende paradoks: Når det brenner i Midtøsten setter statsapparatet inn fredsdiplomatiet mens næringslivet tar seg av de økende fortjenestemulighetene i olje og skipsfart. Vi er med der det virkelig gjelder.

• Når fortjenestemarginene svulmer, øker også vår nasjonale beundring for de rike. Respekt for nyskaping, grundighet og langsiktighet i næringslivet er en god ting. Beundring for dem som rir på krigens konjunkturer er bare dumt. Høyere oljepris betyr jo ikke at lederne i norsk oljeindustri er blitt bedre eller at eierne er blitt klokere. Her er det på plass å huske et gammelt ordtak: Høyvann hever alle skip. Det gjelder også de som har skader på skroget under vannlinja.

• Olje og skipsfart er i sterk medvind fordi det er uroligheter eller krig i Libanon, Irak, Iran og Nigeria. Men også den sterke økonomiske veksten - ikke minst i Kina - bidrar til at bunnlinjene kan tegnes i gullskrift. Som en stor aktør både innenfor olje og skipsfart, er Norge i en spesielt gunstig posisjon til å dra nytte av dette. Det kan vi jo også tenke på når rakettene lander i Libanon.