Fryktens sommer i Sverige

STOCKHOLM (Dagbladet): Frykten for å bli sprengt i filler er lett å lese i ansiktene til politimennene utenfor Södra Stockholm jernbanestasjon. Nede i stasjonen er det funnet en skarp granat. Den forrige bomben som gikk av, kostet en kollega synet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette ryster Folkhemmet

Det er natt til lørdag i stockholmsgatene. Folk har så vidt begynt å tenke på å rusle hjem. Ved jernbanestasjonen blir de møtt av politisperringer.

Blå sperreplastbånd som illustrerer hvordan den svenske sommeren kan bli.

- I disse dager kan vi ikke tillate oss å ta sjanser. Det er helt vilt. Vi har fått en slags dominoeffekt. Den ene bomben følger det andre, sier operasjonsleder Per Mårtensson ved stockholmspolisen. Han tripper fram og tilbake ved nedgangen til undergrunnsstasjonen. Kikker på klokka, snakker i mobiltelefon og gir høylytt ordre.

Avdramatiserer

Journalistene har meldt sin ankomst. Et spørsmål går igjen: Kan det være noen sammenheng til det som har skjedd tidligere i uka?

Uten at det ser ut som han tror på det selv, prøver Mårtensson å avdramatisere det hele.

- Vi har sperret område av sikkerhetshensyn. En tilfeldig forbipasserende fant en skarp granat i en søppelkorg. Spregningseksperten er på vei. Mer vet vi ikke, sier han.

Tidligere på dagen har han stengt av store deler av T-banenettet etter at en skinhead umotivert rettet våpen mot en forbipasserende. Skinheaden trakk av, men våpenet var ikke ladd.

- Det er sykt. Hverdagen har blitt en belastning. Våren har satt spor i hele etaten, sier en politimann.

Mårtensson slår nok en gang nummeret til sprengningseksperten.

Nazister

Pressesjef Bjørn Philblad i stockholmspolisen nøler ikke med å kalle ungdommene nazister. I glippen mellom ansvarsområdet til de lokale politimyndighetene og sikkerhetspolitiet Säpo har nasjonalistene fått tid til å bygge opp sin organisasjon.

Nå, når det er for seint, strides politimyndighetene om hvem som har ansvaret.

- Vi har ikke tatt nazistene på alvor. Politiet har betraktet dem som en liten gruppe politiske utskudd. I dag utgjør de en betydelig samfunnstrussel, med over 500 medlemmer, sier Philblad.

Fester blikket

Spregningseksperten kommer til stasjonen i forsvarets bil. Han passerer sperringen og får en kort orientering. Med raske skritt går han ned i undergrunnsstasjonen og bort mot søppelkorga.

I et lite sekund er blikket hans festet på granaten før han snur. Når han kommer opp går han rett bort til Mårtensson.

- Vi trenger en spregningsvogn, sier han kort. Mårtensson nikker og ser på klokka. Den akkurat passert midnatt. Festglade ungdommer på vei hjem fra byen blir vantro stoppet ved inngangen.

- Nå får det faen meg være nok, sier en eldre mann. På ansiktene til politimennene ser vi at de er enige.

- Mange mener at Sverige mistet sin uskyld den natta da Olof Palme ble skutt og drept. Vårens handlinger er i så måte den endelige begravelsen for den trygge, svenske hverdagen, uttalte en svensk prest til en avis etter bomben i Malmö.

Han representer gjennomsnittet i befolkningen. Bilbomber regnes som et uttrykk for den nye voldskulturen. Politiet frykter nå at nasjonalistene skal sette en grufull standard som også gjelder andre grupper kriminelle. Flere journalister har allerede rømt fra hovedstaden i frykt for å bli angrepet.

- Nynazistene har blitt stadig mer direkte og aggressive i sin opptreden. Dette smitter over på samfunnet ellers. Det må ikke bli slik at politifolk i dette landet ikke tør å gå på jobb, sier Philblad.

Andre verdenskrig

Politiet er i ferd med å utvide sperringene. En pub like ved stasjonen blir evakuert. Mårtensson ber journalistene trekke tilbake. Flere sykebiler står i beredskap når spregningsbilen rolig kommer kjørende ned gata. Den militære spregningseksperten gir de siste instruksene til politimennene. Rolig går han ned rulletrappa. Målbevisst stopper han ved papirkorga, og tar sats. I løpet av sekunder er han oppe ved sperringene med granaten i hånden. Han legger den rolig ned i spregningsvognen.

Politimennene ser på hverandre. Dramatikken er over, sperringene oppheves. Mårtensson griper til sambandsnettet.

- Operasjonen er avsluttet. Spregningsbilen er på vei ut av området, sier han tilsynelatende lettet. Det er bare et spørsmål som fortsatt bekymrer ham:

- Hvorfor lå det en skarp granat fra andre verdenskrig i en søppelkorg på en undergrunnsstasjon midt i Stockholm?

«Den endelige begravelsen for den trygge, svenske hverdagen»

SKARP GRANAT: Sprengningseksperten fra Forsvaret går rolig med den skarpe granaten i hendene. Risikoavstanden er to hundre meter.