Frykter 10 000 døde

Minst 4000 er bekreftet omkommet etter jordskjelvet i Iran.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I tillegg er minst 30 000 mennesker skadd, melder offisielt iransk fjernsyn.

Myndighetene frykter at svært mange mennesker er omkommet etter at et kraftig jordskjelv rammet byen Bam i Iran fredag morgen kl. 05.28. En iransk embetsmann sier til AP at det kan være så mange som 10 000 mennesker som har mistet livet.

500 omkomne er allerede begravet i Bam, meldte den statlige TV-kanalen i formiddag.

Store ødeleggelser

– Vi har ingen nøyaktige kunnskaper om omfanget av ødeleggelsene og antall omkomne, men en ting er sikkert: Bams historiske kvarter er fullstendig ødelagt, og mange av våre landsmenn er i ruinene, sier guvernør Mohamed Ali Karimi til iransk radio. Bam tar hvert år i mot tusenvis av turister som vil se det mer enn 2000 år gamle fortet i byen. Fortet er nå ødelagt.

Røde halvmåne til stede

Byen Bam ligger om lag 1000 km sør-øst for hovedstaden Tehran. Byen har om lag 80 000 innbyggere. Det rapporteres at så mye som 60 prosent av husene i byen er ødelagt.

Irans røde halvmåne sier at redningsteam er sendt til Bam fra en rekke provinser, inkludert Tehran.

-Vi gjør alt vi kan for at redde de skadene og grave frem de omkomne sier de til Iransk tv.

Kraftigste skjelv siden 1998

Skjelvet skal være det kraftigste som har rammet denne delen av Iran siden 1998.Ifølge nyhetsbyrået IRNA ble skjelvet målt til 6,3 på Richters skala, men et jordskjelvsenter i den franske byen Strasbourg målte skjelvet til 6,6.

Jordskjelv forekommer svært ofte i Iran, og siden 1991 har til sammen nesten 1000 skjelv krevd omkring 17 600 menneskeliv, ifølge offisielle tall.

(NTB-Reuters-AFP-AP)

2000 ÅR GAMMELT FORT: Dette fortet er nå ødelagt av jordskjelvet. Fortet var en viktig turistattraksjon og er over 2000 år gammelt.
STORE SKADER: Iransk statlig fjernsyn melder at 60 prosent av bygningene i byen Bam er ødelagt.
4000 DØDE: Et ektepar bærer sine døde barn vekk fra ruinene.