Frykter 100 000 demonstranter vil skape kaos i Brasil i dag

- Vi kan ikke garantere for sikkerheten under semifinalen.

KAOTISK: Politiet forsøkte å holde kontroll over tusenvis av demonstranter under kampen mellom Brasil og Mexico i Fortaleza 19. juni. I dag frykter politiet at 100 000 demonstranter vil ta til gatene og skape kaos under kampen mellom Brasil og Uruguay i Belo Horizonte. Foto: Antonio Lacerda / EPA
KAOTISK: Politiet forsøkte å holde kontroll over tusenvis av demonstranter under kampen mellom Brasil og Mexico i Fortaleza 19. juni. I dag frykter politiet at 100 000 demonstranter vil ta til gatene og skape kaos under kampen mellom Brasil og Uruguay i Belo Horizonte. Foto: Antonio Lacerda / EPAVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Også tirsdag strømmet demonstranter til gatene rundt om i Brasils byer for å vise sin misnøye med myndighetenes pengebruk.

I dag venter politiet rundt 100 000 demonstranter i gatene under semifinalen i Confederations cup mellom Brasil og Uruguay i Belo Horizonte, melder nyhetsbyrået Associated Press.

Politiet mener de ikke kan garantere for sikkerheten, og myndighetene i delstaten Minas Gerais har bedt om å utsette kampen, eller flytte den til en annen by, melder as.com.

Forrige lørdag dukket 70 000 demonstranter opp under en fotballkamp mellom Japan og Mexico, og kaoset som oppstod den gangen tyder på at politiet i Belo Horizonte har en tøff dag foran seg hvis kampen gjennomføres.

- På onsdag blir et sammenstøt uunngåelig, sier Martins Sant'ana, politisjef i Minas Gerais.

Feil pengebruk Gjennomføringen av Confederations Cup kan ses på som en generalprøve før Brasil skal avholde fotball-VM neste år. Så lang har demonstrasjoner og opptøyer preget turneringen.

Demonstrantene mener myndighetene bruker for mye penger på cupen og verdensmesterskapet og ønsker en bedre offentlige tjenester og en slutt på den omfattende korrupsjonen i landet.

Forrige uke tok 1,2 millioner brasilianere til gatene rundt om i landets byer. Blant annet ble en 18-år gammel gutt drept da en bil kjørte inn i gruppe med demonstranter i Sao Paulo.

I går sa det internasjonale fotballforbundet, FIFA, at det ikke er aktuelt å avlyse fotball-VM neste år, til tross for de voldsomme protestene.

- VM vil bli holdt i Brasil. Åpningskampen går i Sao Paulo, og finalen skal holdes i Rio. Det finnes ingen plan B, forteller generalsekretær i FIFA, Jerome Valcke, til BBC.

Ni drept Mandag ble minst ni personer drept i en skuddveksling mellom brasiliansk opprørspoliti og mistenkte narkotikasmuglere etter en protest i favelaen Maré i Rio de Janeiro. Maré er en av byens største slumområder med rundt 130 000 innbyggere.

Hendelsen feier seg inn i en rekke av opptøyer i landet de siste ukene, og skaper nye bekymringer for sikkerheten rundt fotball-VM neste år.

VIL GJØRE NOE: Den brasilianske presidenten Dilma Rousseff (midten) foreslo mandag en rekke reformer for å få bukt med landets utfordringer. Hun vil blant annet ha bedre kollektivtransporttilbud for å stoppe demonstrasjonene. Foto: Antonio Cruz / EPA
VIL GJØRE NOE: Den brasilianske presidenten Dilma Rousseff (midten) foreslo mandag en rekke reformer for å få bukt med landets utfordringer. Hun vil blant annet ha bedre kollektivtransporttilbud for å stoppe demonstrasjonene. Foto: Antonio Cruz / EPA Vis mer

Politiet hevder en rolig demonstrasjon fikk en voldelig utvikling når narkomane utnyttet situasjonen til å rane folk som deltok i demonstrasjonen og et supermarked i nærheten.

Etter at en politimann ble skutt startet skuddvekslingen som tok livet av to innbyggere og sju narkotikasmuglere, hevder politiet.

Innbyggerne i favelaen hevder imidlertid at politiet overreagerte etter at en av dem ble skutt, og at de drepte folk som oppholdt seg innendørs flere timer etter sammenstøtene. Tirsdag demonstrerte de lokale i favelaene på nytt for å vise avsky mot politiets handlinger.

- Vi tror menneskene som er mest interessert i kravene som stilles av demonstrantene de siste dagene er de som bor i disse fattige områdene, sier Guilherme Boulos, som ledet en demonstrasjon utenfor São Paulo tirsdag, til Associated Press.

Foreslo reformer Mandag foreslo president Dilma Rousseff en rekke reformer for å få bukt med landets utfordringer. Hun vil blant annet gi milliarder til kollektivtransporten, etter at dårlige busstjenester utløste det som har blitt de største demonstrasjonene på mange år.

- Gatene forteller oss at landet vil ha offentlige tjenester av god kvalitet, mer effektive tiltak mot korrupsjon og et mer åpent politisk liv, sa Rousseff.

Ifølge BBC la presidenten fram en plan med fem punkter under et møte med ordførere og guvernører mandag:

• Økonomi - sikre økonomisk stabilitet og stagnere inflasjonen
• Utdanning - investere hundre prosent av oljeskatteinntektene på utdanning
• Helse - ansatte utenlandske leger for å sikre helsetilbud i avsidesliggende og mindre utviklede områder
• Folkeavstemning - som kan lede fram til en grunnlovsreform for å få bukt med korrupsjonen og ineffektiviteten som preger politikken.
• Offentlig transport - investere mer enn 50 milliarder reais, eller 150 milliarder kroner, i kollektivtransport