Frykter 100 000 er døde

Halvparten av de omkomne etter jordskjelvet døde i Musafferarabad. Myndighetene frykter at 100 000 er døde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ISLAMABAD/MUSAFFARABAD (Dagbladet): Omfanget av de menneskelige lidelsene etter jordskjelvet i Kashmir øker dag for dag. Det skjer fordi man får oversikt over ødeleggelsene i avsidesliggende strøk som bare kan nåes med helikopter eller til fots.

-  Det blir verre og verre jo mer oversikt vi får. Og jo lenger tid det går før folk får hjelp, jo flere av de skadde vil dø, sier flere av hjelpearbeiderne som vi har snakket med.

Store områder har ikke fått besøk av utenforstående. Noen steder er landskapet så vanskelig at ikke helikoptre kan ta seg inn. Hjelpearbeidere må gå inn til fots. Flere områder er nå dekket av snø. Noen hjelpeorganisasjoner har sendt folk til fots for å lete opp ofrene i avsidesliggende strøk.

-  Mange skadde mennesker dør av sult og mangel på legehjelp i dalene Nilam og Jhelam. De lever under åpen himmel i bitende kulde, sa Mohammed Atif, et av ofrene fra dette området, til avisa Daily Times.

Mange hjelpeløse ofre

Han kom til Musaffarabad fra en landsby nær Patika, 18 kilometer nord for Musaffarabad, med et pakistansk militærhelikopter sammen med sin alvorlig skadde kone. Andre jordskjelvofre har fortalt liknende grusomme historier om folk som ligger hjelpeløse. Mohammed Afzal (35) gikk i tre dager til Musaffarabad for å skaffe telt til de overlevende i bygda.

Halve byen er død

-  Jeg har mistet en bror, to søstre og et søskenbarn. Mine foreldre, en bror og åtte små barn, venter på hjelp under åpen himmel, fortalte Afzal da han kom fram.

Myndigheter og hjelpeorganisasjoner forbereder seg på et økende antall døde og skadde. Søndag kveld var det offisielle antallet døde 39 422. Bare i distriktet Musaffarabad, med omland, var tallet 18 500, ifølge innenriksminister Aftab Sherpao. Det vil si at nær halvparten av de døde har mistet livet i Musaffarabad.

I går økte antall døde til over 40 000. Men helt uoffisielt antydet myndighetene over for en stor hjelpeorganisasjon, for å forberede dem på at vondt kan bli mye verre, at antall døde kan bli så mye som 100 000. Det kan ennå gå ei uke eller mer før man virkelig vet omfanget av denne menneskelige katastrofen, forklarte kildene.

Sikander Hayat Khan, statsministeren i delstaten Kashmir, sa i går at antall døde i Kashmir kan bli mer enn 40 000. Khalid Hussein, en pakistansk offiser med ansvaret for et militært felthospital, sier også at antallet ofre vil bli mye høyere enn nå.

-  Det er så mange døde i store områder hvor ingen ennå har vært, sier han.

BEGRAVER SINE DØDE: Begravelsene i Musaffarabad følger tett i tett. Her begraver frivillige et ukjent offer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer