Frykter 13 millioner kreftdødsfall årlig

I fjor var antallet 7,6 millioner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Verdens helseorganisasjon anslår at 13 millioner mennesker vil dø av kreft i 2030. I fjor var antallet 7,6 millioner.

I kreftrapporten som organisasjonen nylig la fram, går det fram at forekomsten av kreft i verden er sterkt økende.

- De to faktorene som vil kunne påvirke bildet i størst grad er forebygging og utvikling for den eldre befolkningen, skriver Den Norske Kreftforening i anledning den internasjonale kreftdagen onsdag.

Den største enkeltårsaken til kreft i Norge er tobakksbruk. 800.000 nordmenn, eller 21 prosent, røyker hver dag. Ytterligere 9 prosent røyker av og til. Andelen for begge kategorier går ned år for år, og særlig har det blitt færre røykere blant unge, viser røykeundersøkelsen fra Statistisk sentralbyrå.

- Vi må likevel ikke gi oss her. Blant annet blir det viktig å intensivere forebygging av snusbruk blant ungdom, ettersom dette øker risikoen for kreft senere i livet, sier Ole Alexander Opdalshei, fungerende generalsekretær i Kreftforeningen.

For unge menn i alderen 16-24 år er det nå vanligere å bruke snus enn å røyke. 17 prosent av menn og 5 prosent av kvinnene i denne alderen snuser daglig.

Mer vektlegging av eldrehelse vil også være svært viktig framover, mener Kreftforeningen. De ønsker seg mer forskning på området.

(NTB)