Frykter 2000-terror

Overvåkingspolitiet frykter at fanatiske sekter og høyreekstreme grupper vil stå bak terrorhandlinger i overgangen til år 2000. Politiet overvåker miljøene for å stoppe eventuelle forsøk på å utløse verdens undergang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høyreekstremister i Norge planlegger å holde en White Power-konsert på nyttårsaften. Politiet er forberedt på bråk, og overvåker forberedelsene til konserten nøye. Konserten vil bli gjennomført med politi til stede. I en hemmeligstemplet rapport fra Politiets overvåkingstjeneste (POT) vurderes terrortrusselen i forbindelse med overgangen til et nytt årtusen som betydelig.

Sekter i Norge

- Jeg kan bekrefte innholdet i rapporten, og at Politiets overvåkingstjeneste har gjort en slik trusselvurdering. Jeg ønsker imidlertid ikke å kommentere saken ytterligere. Deler av rapporten er unntatt offentlighet, sier politiinspektør Stein Vale i POT til Dagbladet. Overvåkingspoliti over hele verden følger ekstreme millenniumsekter med argusøyne for å kunne stoppe eventuelle planlagte terroraksjoner så raskt som mulig. Ifølge POTs vurdering av år 2000-trusselen er det her til lands i all hovedsak ekstremistiske millenniumsekter, apokalyptiske sekter og høyreekstremistiske grupper som representerer den største terrorfaren. Etter det overvåkingspolitiet vet har ingen internasjonale millenniumsekter Norge eller norske interesser som konkret terrormål. Politiet har heller ikke klart å finne ut om millenniumsekter og høyreekstremister i Norge går svangre med terrorplaner, eller har «intensjoner om å framskynde eller utløse verdens undergang», som det står i rapporten. Politinspektør Vale ønsker ikke å gå nærmere inn på hva slags millenniumsekter det eventuelt finnes i Norge, og hva de representerer. POT bekrefter imidlertid at de høyreekstreme miljøene er utsatt for ekstra overvåking rundt nyttår. - Det er en kjent sak at vi følger med på de høyreekstremistiske miljøene. Det er ingen grunn til å slutte med det selv om det er nyttåsaften. Snarere tvert imot, sier politiinspektør Stein Vale.

Ikke bare på nyttårsaften

POT jobber med å skaffe kilder i miljøene og å forhindre utenlandske voldelige nasjonalister i å komme til Norge for å delta på arrangementer, våpenøvelser og andre treningssamlinger. Terrortrusselen i forbindelse med årtusenskiftet knytter seg ifølge politiet ikke bare til nyttårsaften. Noen grupperinger vektlegger betydningen av 1999, mens andre fokuserer på 2000. POT er faktisk også forberedt på at det planlegges terrorhandlinger nyttårsaften år 2001.

OVERVÅKES: Høyreekstremister er en del av terrorbildet foran årtusenskiftet. Denne svenske nynazisten ble tidligere i høst intervjuet i Dagbladet. Ifølge overvåkingspolitiet planlegger det høyreekstreme miljøet i Norge en gigantisk White Power-konsert nyttårsaften.