Frykter 300 døde i landsby utslettet av skred

Ligger trolig begravd under et fem etasjer tykt lag gjørme.

BORTE: Landsbyen Hsiao Lin i det sørlige Taiwan ble utslettet av et søleskred denne uka. Myndighetene tror 300 personer ligger døde og begravd under de enorme jordmassene. Foto: REUTERS/Stringer/Scanpix
BORTE: Landsbyen Hsiao Lin i det sørlige Taiwan ble utslettet av et søleskred denne uka. Myndighetene tror 300 personer ligger døde og begravd under de enorme jordmassene. Foto: REUTERS/Stringer/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Rundt 300 mennesker har trolig mistet livet i et massivt søleskred som begravde store deler av landsbyen deres i det sørlige Taiwan, ifølge en rapport til landets statsminister, melder NTB.

Hsiao Lin ble fullstendig utslettet da skredet - iverksatt av de massive nedbørsmengdene fra tyfonen Morakot - feide over landsbyen.

- En del av fjellet falt over oss, sa Lin Chien-chung - en av innbyggerne - til Taiwan-avisen United Evening News, ifølge Associated Press (AP).

Tv-kanalen CNN sier hele området - hvor det en gang lå hus - nå er dekket av et fem etasjer tykt lag gjørme.

700 berget
Raset fant sted i sekstida om morgenen, lokal tid, mens mange fortsatt lå og sov. Lenge ble det fryktet at flere av landsbyens 1300 innbyggere var døde.

Rundt 200 ble berget ut på onsdag. Ytterligere 500 ble reddet fra andre høytliggende landsbyer.

Redningsarbeidet var svært vanskelig. Den tidligere landsbyen ble fullstendig avskåret fra omverden da raset knuste veier og broer. Den eneste tilgangen var via luften.

- Jeg kunne ikke tro mine egne øyne. Jeg trodde at vi søkte på feil sted: Hele landsbyen var borte, sier en av redningsarbeiderne.

Søkte tilflukt på fjellet
Taiwan ble rammet av de verste flommene på over 50 da tyfonen Morakot traff sist helg. NTB melder at det offisielle dødstallet er 116.

Innbyggerne i mange landsbyer berget livet ved å klatre opp på fjelltopper før gjørmen begravde landsbyene deres, og mange har sittet isolert i dagevis før de militære kunne hente dem ut med helikopter, skriver NTB.

President Ma Ying-jeou er kommet under økende press for å trappe opp redningsoperasjonen for å finne hundrevis av overlevende som ennå ikke er hentet ut av de berørte områdene, melder nyhetsbyrået.

ENORM: Et satellittbilde fra NASA viser stormen over Taiwan. Foto: Scanpix
ENORM: Et satellittbilde fra NASA viser stormen over Taiwan. Foto: Scanpix Vis mer
MASSIVT: En bilvei er ødelagt av skred. Landsbyen ble fullstendig isolert etter katastrofen, noe som vanskeliggjorde redningsarbeidet. Foto: Scanpix/REUTERS/Stringer
MASSIVT: En bilvei er ødelagt av skred. Landsbyen ble fullstendig isolert etter katastrofen, noe som vanskeliggjorde redningsarbeidet. Foto: Scanpix/REUTERS/Stringer Vis mer