Frykter 5000 døde

Den grufulle sekttragedien i Uganda vokser fra dag til dag: Landets president Yoweri Musevini fryktet i går at dødstallet i dommedagssekten kan komme opp i 5000. Det myndighetene først trodde var et masseselvmord, blir nå etterforsket som massedrap. Det er sendt ut etterlysning gjennom Interpol etter fire av sektens ledere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nesten daglig blir det avdekket nye massegraver på sektens tilholdssteder. I går startet utgravingene i landsbyen Kyaka, hvor det antas at flere titalls sektmedlemmer ligger begravd. Til nå er det funnet 924 døde, og dødstallene ventes å stige etter hvert som eiendommene sektlederne disponerte blir gjennomsøkt.

Sektleder forsvunnet

Dødstallene fra 17. mars i kirken Noahs Ark i sektens hovedkvarter i Kanungu er nå kommet opp i 530.

Av de øvrige funnene som er lokalisert etter kirkebrannen, ble 153 funnet i en massegrav i Buhunga og 155 på eiendommen til en av sektlederne i Rugazi. Det foreløpig siste bekreftede funnet ble gjort torsdag i Rushojwa. Av de 81 som ble funnet var 45 barn og 33 kvinner. Sektlederen som eide stedet, Joseph Nyamurinda, forsvant fra Rushojwa tre dager før brannen i Kanungu sammen med familien. Ingen har siden sett verken ham eller familiemedlemmene.

Forgiftet

Ifølge politipatologen Thaddeus Barungi ble alle de som er funnet i Rushojwa drept i løpet av denne måneden.

- Vi kan bare si helt sikkert at to av de døde ble kvalt. De andre har ikke ytre skader av noe slag. Jeg tror de ble forgiftet, sier han.

Den tidligere politikeren og pastoren Joseph Kibweteere og den tidligere prostituerte kvinnen Credonia Mwerinde er to av de fire ettersøkte politiet jakter på.

Mwerinde regnes for å være opphavet til sektdannelsen. Mens hun var prostituert, skal hun i slutten av 1980-åra angivelig ha møtt jomfru Maria i et syn. Hun klarte ikke å overbevise Vatikanet om sitt møte med Maria, men Joseph Kibweteere ble hellig overbevist om at Mwerinde hadde møtt jomfruen, og sekten ble dannet.

Det var antatt at sekten hadde opptil 4000 tilhengere, kanskje flere, og flyttet i 1992 til Kanungu.

Ifølge politiet skal drapene ha begynt etter at dommedag ikke kom ved nyttår, slik sektlederne hadde sagt. De hadde bedt sine tilhengere om å selge alle sine eiendeler før dommedag, og gi pengene til jomfru Maria.

Da dommedag ikke kom, ble mange av medlemmene urolige og forlangte pengene tilbake. Det fikk de ikke. I stedet fikk de en brå og voldsom død.

Slo alarm

Lokale politikere slo alarm om dommedagssekten allerede i fjor sommer. Lauben Kapere, som er leder for kommunestyret i Rushojwa, fikk vite at en liten gutt var død i sektens hovedkvarter. Han sørget da for at det ble skrevet en rapport om saken, med krav om at medlemmene måtte bortvises fra kommunen. Rapporten ble sendt oppover i systemet, men da politikerne i Rushojwa etterlyste et svar, fikk de vite at sekten hadde sine papirer i orden.

- Vi spurte også sektmedlemmene hvem de var, hva de drev med, hvorfor det var så mange barn her, hvor disse barnas foreldre var og hvorfor barna ikke gikk på skolen. Vi fikk til svar at de var registrert som en lovlig, frivillig organisasjon, sier Kapere, til nyhetsbyrået AFP.

mentz.tor.amundsen@dagbladet.no