Frykter 70 000 nye gjeldsofre

I underkant av 70 000 norske husholdninger vil ikke klare den høye renten stort lenger. Renteoppgangen rammer dem med høye lån og familier som baserer seg på bare en inntekt, viser en rapport fra Statens Institutt for forbruksforskning (Sifo).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rapporten slår fast at det er grunn til å forvente at en stabil utlånsrente på 9-10 prosent over tid vil føre til en økning i omfanget av gjelds- og betalingsproblemer, skriver Adresseavisen.

Den høye renten rammer i første omgang barnefamilier og familier i etableringsfasen. Selv om de fleste bør kunne håndtere denne utgiftsøkningen, vil en plutselig fordobling av renten til 9-10 prosent uansett ha konsekvenser for familiens levekår.

Rapporten peker på at utgiftsøkninger i denne størrelsesorden i noen tilfeller vil gå ut over grunnleggende behov som mat, klær og sosial deltakelse for barn og voksne.

Også de arbeidsløse vil få problemer, går det fram av rapporten.

Rådgiver Egil Rokhaug i Barne- og familiedepartementet sier departementet frykter at antallet gjeldsofre vil stige markant dersom renten holder seg så høy som nå fram til sommeren. I desember i fjor var antallet søknader fra folk som ønsket gjeldsordning rekordlav. Nå kan denne trenden bli snudd på hodet, mener han.

(NTB)