Helsepersonell på sykehjem:

Frykter å bli «en bøddel»

Siden coronaviruset kom til landet, har ansatte i helsetjenesten måttet leve med en konstant frykt for å smitte dem de skal ta vare på.

REDD FOR SMITTE: Cecilie Eikrem sier hverdagen er snudd på hodet etter at coronaviruset kom til landet. Foto: Privat
REDD FOR SMITTE: Cecilie Eikrem sier hverdagen er snudd på hodet etter at coronaviruset kom til landet. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Siden coronapandemien nådde Norge, har helsepersonell måttet leve i månedsvis med overhengende frykt for å ta med seg smitte inn til de mest sårbare.

- Det er stor risiko for å ta med smitte inn på helseinstitusjoner, og det er den største frykten helsepersonell har. De omtaler det som «å bli en bøddel», fordi om man tar med smitte inn, kan det resultere i mange dødsfall, sier leder Lill Sverresdatter Larsen i Norsk Sykepleierforbund til Dagbladet.

En veldig stillhet

Cecilie Eikrem (43) er sykepleier på Åse helsehus i Ålesund. De siste ni månedene har hverdagen blitt snudd på hodet, forteller hun til Dagbladet.

- Vi har gått fra en sjokkfase i mars, der alt handlet om å klargjøre og forberede oss på å ta imot veldig dårlige pasienter, til en veldig stillhet.

Ved sykehjemmet har de så langt sluppet unna coronasmitte, men fire tomme pasientrom som står klare til å isolere pasienter, strenge smittevernrutiner og stengte dører, minner dem om den konstante trusselen utenfor.

ISOLERT: På norske sykehjem har beboerne opplevd å bli skilt fra sine pårørende i lang tid. Glimt av hverdagen har imidlertid begynt å komme tilbake, etter at det ble åpnet for korte besøk. ILLUSTRASJONSFOTO: Frank May / NTB
ISOLERT: På norske sykehjem har beboerne opplevd å bli skilt fra sine pårørende i lang tid. Glimt av hverdagen har imidlertid begynt å komme tilbake, etter at det ble åpnet for korte besøk. ILLUSTRASJONSFOTO: Frank May / NTB Vis mer

- Hos oss har det alltid dreid seg om at beboerne skal få leve hele livet, og vi er vant til at vårt sykehjem er et veldig aktivt sykehjem. Men alt ble stoppet av hensyn til smittevern og avstand. Denne nærheten du er vant til å se er vekk. Å ikke ha fått en klem siden mars, det tærer på. Vi erstatter jo ikke pårørende, men vi prøver likevel, forteller Eikrem.

- Det er godt å vite at vi har vært skåna fra smitte, men det sitter i veggene likevel.

Siden mars har Folkehelseinstituttet blitt varslet om 57 utbrudd ved norske sykehjem. De siste ukene har antallet vært økende, og nærmer seg nivåene i mars.

Ikke medregnet sykehus, har 57 prosent av dødsfallene i Norge hittil i pandemien, funnet sted på helseinstitusjoner, ifølge FHIs nyeste rapport. Det tilsvarer 199 dødsfall.

CORONA: Fire beboere ved Bakkelagshjemmet har dødd i forbindelse med covid-19, men Elisabeth Noomi Fjelstad (101) er ikke redd. Video: Nina Hansen. Reporter: Line Fransson / Dagbladet Vis mer

Stor smittefrykt

Frykten for at det er nettopp hun som skal ta med seg smitte inn på sykehjemmet, har også preget hverdagen til den erfarne sykepleieren. Og Eikrem sier hun har full forståelse for at uttrykket å bli «en bøddel» har oppstått.

- Den frykten for at du skal være den personen som drar med deg denne ufattelige, vemmelige, grusomme saken inn … Vi ser jo hva som har skjedd på andre sykehjem, og hvor fort og vondt det kan gå. Det er den store skrekken, forteller Eikrem.

Derfor gjør hun alt hun kan for at viruset ikke skal komme inn på hennes arbeidsplass. Julegavene handles på nett, og hvor mye folk det er på matbutikken, sjekker hun på en app før hun drar.

- Hjemme har vi et strengt regime. Jeg har selv en mor i risikogruppa, så det ble noen trasige måneder med lite kontakt. Det var veldig sårt.

- Å jobbe med de mest sårbare menneskene preger meg veldig. Noen har en mening om at det ikke er så farlig, siden dette er eldre mennesker, men mange har så ufattelig med livsglede igjen og vi har overhodet ikke lyst til å ta med noe smitte inn på avdelingen.

TØFT: Leder Lill Sverresdatter Larsen i Norsk Sykepleierforbund sier det har vært tøft for mange sykepleiere på sykehjemmene, fordi de nå skal fylle flere roller enn tidligere, i tillegg til at arbeidsmengden har vokst etter pandemien. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB
TØFT: Leder Lill Sverresdatter Larsen i Norsk Sykepleierforbund sier det har vært tøft for mange sykepleiere på sykehjemmene, fordi de nå skal fylle flere roller enn tidligere, i tillegg til at arbeidsmengden har vokst etter pandemien. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB Vis mer

- Jernklo

Hun beskriver usikkerheten og redselen for å være smittebærer som «en jernklo».

- Men ikke alle får symptomer på coronaviruset, og man kan derfor aldri være helt sikker. For man må jo ferdes i samfunnet, og jeg har fem barn på forskjellige skoler, så skulle jeg vært helt sikker, måtte jeg ha flytta inn på jobb.

Eikrem er derfor klar på at det ikke er noen som kan klandres, dersom de går på jobb med smitte.

- Jeg nekter å tro at det er noen som med viten og vilje går inn for å smitte noen på en institusjon. Så jeg synes vi skal være litt rausere med hverandre.

- Jeg har stor empati med dem som jobber på sykehjem hvor viruset dessverre har kommet inn. Det må være helt forferdelig. Når man ser hvor mange som blir smitta, så er det nesten ikke til å unngå at det også kommer inn på sykehjem før eller siden. Det er bare at utfallet kan bli så voldsomt.

- Må opprettholde livet

Etter at det verste sjokket og usikkerheten ga seg, har de så smått begynt å ta hverdagen tilbake på Åse helsehus.

HØSTFEST: Etter måneder uten noe særlig av aktivitet på sykehjemmet, ble det arrangert en smittvern-vennlig høstfest for beboerne med tre innleide trubadurer fordelt på tre grupper. Her skåler beboer Eva til trekkspillmusikk i bakgrunnen. Foto: Åse helsehus
HØSTFEST: Etter måneder uten noe særlig av aktivitet på sykehjemmet, ble det arrangert en smittvern-vennlig høstfest for beboerne med tre innleide trubadurer fordelt på tre grupper. Her skåler beboer Eva til trekkspillmusikk i bakgrunnen. Foto: Åse helsehus Vis mer

- Stillheten har prega min arbeidsplass og er der fortsatt, men da vi fikk åpne for veldig korte besøk fra pårørende utenfor, har det tatt hverdagen litt tilbake igjen og gitt oss et snev av håp, forteller Eikrem.

Selv om det fortsatt er strenge begrensninger, har de klart å få i gang noen aktiviteter for beboerne igjen. I høst ble det også laget høstfest med trubadurer som underholdning. Alt planlagt til punkt og prikke med tanke på smittevern, sier Eikrem.

- Det er det med litt klump i magen at vi sluset inn folk utenfra. Men vi må faktisk klare å opprettholde livet her inne, selv om verden der ute er fryktelig skremmende akkurat nå.

STOPPET: Statsminister Erna Solberg (H) orienterte om coronasituasjonen onsdag 25. november. Da Dagbladets reporter stilte et spørsmål om sykehjemmene, måtte helseminister Bent Høie ta over. Vis mer

Vil se Alnes

Sykehjemmet har også planer om at beboerne som trenger det mest, skal få reise på en busstur til Alnes fyr, utenfor Ålesund.

Ideen kom etter at sykehjemmet fikk nye bilder på veggene, med motiver fra den værharde nord-vestlandskysten.

- En av beboerne kikka på bildene, ble helt rørt og sa «om jeg bare hadde kommet en gang til ut på Alnes».

- Beboerne får ikke forlate bussen, så jeg håper været viser seg fra sin verste side, slik at man litt følelsen av skikkelig drittvær og får sett litt av det Ålesund har å by på.

Pandemien har ført til at de ansatte har måttet springe mer, fått mer ansvar, og må fylle flere roller, samtidig som de gjør alt de kan for at beboerne skal ha det så bra som mulig når situasjonen er som den er, forteller Eikrem.

- Det er garantert noen som mener at vi burde gjort mer, men jeg kan med hånda på hjertet si at vi strekker oss så langt vi kan, og hakket mer innimellom.

- Livet skal ikke slutte fordi du kommer på en institusjon. Minnekontoen kan fylles på fram til siste pust.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer