Helsepersonell på sykehjem:

Frykter å bli «en bøddel»

Siden coronaviruset kom til landet, har ansatte i helsetjenesten måttet leve med en konstant frykt for å smitte dem de skal ta vare på.

REDD FOR SMITTE: Cecilie Eikrem sier hverdagen er snudd på hodet etter at coronaviruset kom til landet. Foto: Privat
REDD FOR SMITTE: Cecilie Eikrem sier hverdagen er snudd på hodet etter at coronaviruset kom til landet. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Siden coronapandemien nådde Norge, har helsepersonell måttet leve i månedsvis med overhengende frykt for å ta med seg smitte inn til de mest sårbare.

- Det er stor risiko for å ta med smitte inn på helseinstitusjoner, og det er den største frykten helsepersonell har. De omtaler det som «å bli en bøddel», fordi om man tar med smitte inn, kan det resultere i mange dødsfall, sier leder Lill Sverresdatter Larsen i Norsk Sykepleierforbund til Dagbladet.

En veldig stillhet

Cecilie Eikrem (43) er sykepleier på Åse helsehus i Ålesund. De siste ni månedene har hverdagen blitt snudd på hodet, forteller hun til Dagbladet.

- Vi har gått fra en sjokkfase i mars, der alt handlet om å klargjøre og forberede oss på å ta imot veldig dårlige pasienter, til en veldig stillhet.

Ved sykehjemmet har de så langt sluppet unna coronasmitte, men fire tomme pasientrom som står klare til å isolere pasienter, strenge smittevernrutiner og stengte dører, minner dem om den konstante trusselen utenfor.

- Hos oss har det alltid dreid seg om at beboerne skal få leve hele livet, og vi er vant til at vårt sykehjem er et veldig aktivt sykehjem. Men alt ble stoppet av hensyn til smittevern og avstand. Denne nærheten du er vant til å se er vekk. Å ikke ha fått en klem siden mars, det tærer på. Vi erstatter jo ikke pårørende, men vi prøver likevel, forteller Eikrem.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer