Frykter å bli skviset ut

De fattige og svarte i New Orleans frykter å bli skviset ut av gjenoppbyggingen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Mange fattige afroamerikanere er redde for at mange av de evakuerte ikke vil ha råd til å vende tilbake, skriver CBS News

De er også redde for at politikerne, byplanleggerne og arkitektene vil ignorere de fattige i gjenreisingsplanene.

Og de frykter at byplanleggerne og politikerne vil se katastrofen som en gyllen mulighet til å planlegge fattigdommen ut av byen.

Kort sagt frykter de at Katrina vil vise seg å bli det største, mest brutale byfornyingsprosjektet det svarte USA noensinne har sett.

Frykten er ikke ubegrunnet. Titusenvis av flomskadde hjem er besluttet revet, og mange av de evakuerte, som er spredd utover hele landet, har allerede begynt å slå rot der de er nå. 

- Ikke kopiere

Denne uka er 200 av USAs fremste arkitekter samlet i Biloxi, Louisiana, for å utarbeide en plan for gjenoppbyggingen av New Orleans-området etter orkanen Katrina.

Mange av deltakerne på konferansen uttaler at de vil respektere bebyggelsens lokale karakter, men at de ikke har til hensikt å kopiere det som var før orkanen, skriver New York Times.

FLYTTER: Mange fattige svarte har flyttet fra New Orleans etter Katrinas herjinger. Foto: Scanpix
FLYTTER: Mange fattige svarte har flyttet fra New Orleans etter Katrinas herjinger. Foto: Scanpix Vis mer

- Folk vet at byen er blitt «honky-tonk», og dette er sjansen til å rette det opp, uttaler Andrés Duany, leder for konferansen.

Vil bevare  

Mange frykter at arkitektene vil gripe sjansen til å gjøre New Orleans for moderne, på bekostning av den særpregede historiske bebyggelsen.

- Vi vil arbeide for å fremme og bevare de historiske nabolagene og arkitekturen som gjør New Orleans til slik en rik hjemby for mennesker fra alle sosiale lag, skriver The Preservation Resource Center of New Orleans på sin spesielle post-Katrina-hjemmeside.

Flytter
Stephanie Lenoir og datteren mistet huset sitt i Ninth Ward, et fattig nabolag med hovedsakelig afroamerikanske innbyggere.

- Jeg flytter til Atlanta, Georgia, og starter på nytt, sier hun til CBS News.

Og føyer seg dermed inn i rekka av fattige svarte som trolig forlater New Orleans for godt.