REAGERER:  Sigve Bolstad, leder i Politets Fellsesforbund, reagerer på at Politidirektoratet skriver at søkerne til politimesterstillingene fortrinnsvis må ha en master i jus eller ledelse. - Det kan føre til at politiet går glipp av gode ledere, sier Sigve Bolstad. Foto: Gunnar Hultgreen
REAGERER: Sigve Bolstad, leder i Politets Fellsesforbund, reagerer på at Politidirektoratet skriver at søkerne til politimesterstillingene fortrinnsvis må ha en master i jus eller ledelse. - Det kan føre til at politiet går glipp av gode ledere, sier Sigve Bolstad. Foto: Gunnar HultgreenVis mer

Frykter å miste de beste POLITIMESTERNE

Politiets Fellesforbund reagerer kraftig på Politidirektoratets krav til de nye politimesterne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bare politimesteren i Troms, Ole Bredrup Sæverud (43) og Oslos politimester Hans Sverre Sjøvold (57) er garantert jobb som nye politimestere i Norge. De ti andre stillingene er nå utlyst. Lovavdelingen i Justis- og beredskapsdepartementet har konkludert med at Sæverud og Sjøvolds stillinger ikke skal lyses ut på ny, til tross for at Politi-Norge blir omorganisert fra 27 til 12 politidistrikt.

Sæverud var førstestatsadvokat/embetsleder ved Troms og Finnmark statsadvokatembeter da han i 2010 ble utnevnt som politimester i Troms.

Kritiske saker Sjøvold var politimester i Vestfold da den tragiske Christoffer-saken skjedde.

En åtte år gammel gutt ble drept, og politiet fikk kraftig kritikk for slett etterforskning.

Samme Sjøvold var ekspedisjonssjef i politiavdelingen i Justisdepartementet - og derved øverste sjef for politiet i Norge, da terroren rammet Norge 22. juli 2011.

Sjøvold var også i en periode tidligere politidirektør Ingelin Killengreens nærmeste medarbeider - Killengreen som etter 22. juli har fått massiv kritikk.

Krasse tunger i politiet reagerte på at Sjøvold året etter ble utnevnt som politimester i Oslo. Samme Sjøvold var personen søkerne kunne kontakte ved førstegangs utlysning av stillingen.

Hans Sverre Sjøvold vakte også oppsikt da han i et brev til Justis- og beredskapsdepartementet ba om høyere lønn. Kravet ble blankt avist av justisminister Anders Anundsen.

Krever master De 10 andre politimesterstillingene er nå utlyst.

Sigve Bolstad, lederen av Politiets Fellesforbund er kritisk til kriteriene politidirektør Odd Reidar Humlegård har lagt til grunn for utlysningen av de 10 ettertraktede stillingene.

- I utlysningsteksten heter det under punktet kvalifikasjoner «Mastergrad, fortrinnsvis jus/rettsvitenskap».

BEHOLDER JOBBEN: Politimester i Oslo Hans Sverre Sjøvold slipper å søke på jobben. Foto: Jacques Hvistendahl
BEHOLDER JOBBEN: Politimester i Oslo Hans Sverre Sjøvold slipper å søke på jobben. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

- Det betyr etter Politiets Fellesforbunds mening at politiet risikerer å glipp av dyktige ledere. Gode ledere risikerer å bli ekskludert fra søkerfasen fordi de ikke har en master i jus eller rettsvitenskap. Det er svært uheldig.

- Politiet trenger de beste lederne, vi har ikke råd til å ekskludere gode ledere, fordi de ikke har master i jus eller rettsvitenskap, sier Sigve Bolstad.

Han presiserer samtidig at han og Politiets Fellesforbund ikke har noe imot dem som har en slik master.

De to politidistriktene som ble rammet av terroren 22. juli - Oslo politidistrikt og Nordre Buskerud politidistrikt hadde begge ledere som hadde en master i jus.

- Ett skritt tilbake - Det finnes gode kandidater som har en annen bakgrunn. som for eksempel lederutdannelse gjennom kursene ved Solstad og sjefskurset ved Forsvarets høgskole, sier Bolstad.

- Vi ønsker de beste lederne og at de rekrutteres på et bredt grunnlag, fastslår Bolstad som forteller at Politiets Fellesforbund både skriftlig og muntlig har gitt ledelsen i Politidirektoratet tilbakemelding på at de ikke er fornøyd med det de oppfatter som en klar begrensning i hvilke søkere som er aktuelle.

- I politiet har vi vært opptatt av å tenke nytt, og få de beste folkene. Begrensningene som er lagt til grunn nå, ved at det fortrinnsvis kreves en master i jus eller rettsvitenskap, er etter vår mening ett skritt tilbake.

SLIPPER Å SØKE:  Politimester Ole B. Sæverud i Troms politidistrikt beholder jobben, og slipper å søke på nytt.
Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix
SLIPPER Å SØKE: Politimester Ole B. Sæverud i Troms politidistrikt beholder jobben, og slipper å søke på nytt. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix Vis mer