Smitte i Norge

Frykter å miste kontrollen

Helsedirektøren og helseministeren frykter aller mest en overbelastning som kan føre til at Norge mister kontrollen på smittespredningen.

PASS PÅ: Direktør i Helsedirektoratet, Bjørn Guldvog, etter pressekonferansen onsdag 17. mars. Video: Marie Røssland. Reporter: Frode Andresen / Dagbladet. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De siste dagene har man registrert rekordhøye antall nye smittetilfeller i Norge. Nå forteller helsedirektør Bjørn Guldvog til Dagbladet at det han frykter aller mest, er en overbelastning som kan føre til at vi mister kontrollen.

- Hva frykter du mest på kort sikt?

- Det er at vi skal bli belastet såpass kraftig i deler av landet slik at det går hardt utover spesialisthelsetjenesten og smittesporingskapasiteten i kommunene, og at vi da kan miste kontrollen og få et dårligere tilbud i helsetjenesten til både coronapasienter og andre.

- Hvor mye har vi å gå på?

- Vi har ikke så veldig mye å gå på, så vi kan ikke ha like høy smittespredning i ukene framover. Denne kurven må vendes for at vi skal få den kontrollen som vi trenger.

FLERE UTFORDRINGER: Dette frykter direktør i Folkehelseinstituttet, Camilla Stoltenberg, mest etter pressekonferansen onsdag 17. mars. Video: Marie Røssland. Reporter: Frode Andresen / Dagbladet. Vis mer

Alvorlig sykdom

Direktør Camilla Stoltenberg forteller at hun først og fremst fryktet en økning i pasienter som utvikler alvorlig covid-19-sykdom.

- Jeg frykter først og fremst en rask økning i antallet som blir alvorlig syke og innlagt, og også risikoen for flere dødsfall.

- Hva tenker du da om den siste utviklingen?

- Den er vi svært bekymret for, og nettopp derfor har vi anbefalt så strenge tiltak i så store deler av befolkningen.

Helseminister Bent Høie sier også til Dagbladet at han frykter aller mest en overbelastning av TISK-systemet.

- Hva frykter du mest på kort sikt?

- På kort sikt så handler det om kommunenes kapasitet til å teste, spore og isolere. For det er det som må til for å ha kontroll på smittespredningen, og den er under kraftig press i enkelte kommuner. Dersom den bryter sammen, så blir det vanskelig å ha kontroll på smitten, så det er det som jeg er mest bekymret for på kort sikt.

- Hvor mye har vi å gå på?

- Det varierer fra kommune til kommune, og vi har mulighet til å hjelpe kommuner med personell fra et nasjonalt beredskapsteam, men vi håper at de tiltakene som vi har innført skal bidra til å snu denne utviklingen, sier Høie og fortsetter:

- Tiltakene vil forhåpentligvis føre til at færre møtes, og at færre smittes, og at man dermed reduserer belastningen på dem som driver med smittesporing. Dersom man blir smittet etter å ha møtt færre mennesker, så blir det også enklere å spore dem som vi har møtt, og det er også viktig i denne situasjonen.

VIL ØKE: Direktør i FHI, Camilla Stoltenberg, forklarer hva det høye R-tallet kan føre til. Vis mer

Rekordtall

Tirsdag ble det for første gang registrert over 1000 nye smittetilfeller i Norge. Helseminister Høie forteller at han hadde fornuftige samtaler med helsemyndighetene om tallet.

- Ja, og det har vi hver eneste dag. Vurderingen vår er fortsatt at det er mest fornuftig å innføre strenge tiltak der hvor det er høy smitte, og det har vi gjort nå. Vi har innført strenge tiltak der hvor omkring 90 prosent av smittespredningen foregår, og tiltakene omfatter omkring halvparten av landets befolkning.

Nylig la statsminister Erna Solberg fram en pakke med nasjonale tiltak som kunne iverksettes dersom det viser seg at de nåværende tiltakene ikke er tilstrekkelige. Helseminister Høie forteller at pakken fortsatt er aktuell.

- Den er aktuell. Det er den som vi har i beredskap dersom det blir behov for å innføre forsterkede nasjonale tiltak. Men alle som ser på den, vil også se at de tiltakene er svakere enn tiltakene som vi nå har innført i Viken.

- Nå håndterer vi det ved å ha strenge tiltak der det er smitte. Men dersom det kommer mange nye smitteutbrudd på andre steder i landet, så øker behovet for å innføre nasjonale tiltak som er enda sterkere enn dem vi har i dag for å redusere risikoen knyttet til det.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer