Frykter æresdrap

Hjemme snakket britiske Shafilia Ahmed (17) urdu og familien planla bryllup i Pakistan. Ute blant venner festet hun og hørte på R&B. Tirsdag ble hun funnet drept.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): Liket av 17-åringen ble funnet i elva Kent i Kendal i Nord-England tidlig denne uka.

Den unge britisk-pakistanske jenta har vært savnet i snart fem måneder etter at hun returnerte fra en ferietur i Pakistan. Der skal hennes familie ha forsøkt å arrangere et giftermål mellom jenta og hennes fetter, men Shafilia skal ha nektet.

- Omstendighetene rundt det at hun forsvant var mistenkelige. Saken etterforskes som drap, sier politiinspektør Geraint Jones ved Chesihire Police.

- Forhåndsdømt

Under politiets pressekonferanse tirsdag stormet Shafilias foreldre inn. De to har tidligere i etterforskningen vært siktet for kidnapping. Nå føler de at samfunnet forhåndsdømmer dem.

- Familien føler stor sorg. De har mistet en uerstattelig og vakker datter. Samtidig blir tapet av datteren større fordi de føler at samfunnet dømmer dem. Familien ønsker med dette å avklare en gang for alle at de ikke har noe med dette grusomme drapet å gjøre, sa advokat Milton Firman.

Familien unnlot å melde 17-åringen savnet da hun forsvant. Først tre uker seinere kontaktet de politiet.

De forklarer det med at politiet tidligere ikke hadde villet hjelpe dem når datteren var borte. Politiet har under etterforskningen flere ganger antydet at det kan være snakk om et såkalt æresdrap, men de ville ikke gjenta det i går.

Levde to liv

- Politiet skal være svært forsiktig med å konkludere ut fra slike stereotyper, og fordommer til asiatiske foreldre, sier Firman.

Til venner sa Shafilia at hun ble dratt mellom to kulturer. Da hun var i Pakistan i fjor sommer var hun så deprimert at hun svelget et stort kvantum blekemiddel, og måtte legges inn på sykehus med alvorlige skader i halsen.

Rettsmedisinerne har slått fast at 17-åringen ble drept. Les hva Daily Telegraph skriver om etterforskningen

DREPT: Shafilia Ahmed (17).