Frykter afghanske kvinner nektes å stemme

Skrikende mangel på kvinnelige valgmedarbeidere kan nekte store grupper afghanske velger å delta i torsdagens presidentvalg.

FRYKTER KVINNEFRAFALL: Den afghanske valgkommisjonen trenger flere titusen kvinnelige medarbeidere til å bemanne valgstasjoner reservert for kvinner i torsdagens valg. Mangelen på kvinnelige valgmedarbeidere kan nekte store grupper afghanske velger å delta i presidentvalget. Foto: REUTERS / Adrees Latif / SCANPIX
FRYKTER KVINNEFRAFALL: Den afghanske valgkommisjonen trenger flere titusen kvinnelige medarbeidere til å bemanne valgstasjoner reservert for kvinner i torsdagens valg. Mangelen på kvinnelige valgmedarbeidere kan nekte store grupper afghanske velger å delta i presidentvalget. Foto: REUTERS / Adrees Latif / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den uavhengige valgkommisjonen (ICE), som arrangerer valget, trenger flere titusen kvinnelige medarbeidere til å bemanne valgstasjoner reservert for kvinner i de mange sterkt segregerte områdene av landet.

Men ifølge den britiske avisen The Independent manglet ICE 42.000 kvinnelige valgmedarbeidere få dager før valgstasjonene åpner.
Må være kvinnerProblemet er størst i det konservative sørøst. ICE har antydet at kvinnelige valglokaler kan bli bemannet av menn, noe som har fått kvinneaktivister til å rase.
— Man trenger kvinnelige medarbeidere. Ellers vil ikke kvinnene tørre å gå ut. Familiene vil ikke tillate det, sier kvinneaktivist Wazhma Frogh til avisa.
Uteblir kvinnene, spøker det samtidig for legitimiteten til hele valget.
— Hvis halve befolkningen ikke kan delta, er valget uten legitimitet. Uten kvinnelige stemmer, uten kvinnelig deltakelse, kan selvsagt ikke valget bli gyldig, sier direktør Orzala Ashref i Det afghanske kvinnenettverket.
HovedmålNettopp å styrke kvinners rettigheter etter den brutale undertykkelsen de opplevde under Taliban-styret, har vært et hovedmål for verdenssamfunnets innsats i Afghanistan. Men i store deler av landet behandles fortsatt kvinner som eiendom uten egen vilje av deres mannlige familiemedlemmer.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier det gir grunn til optimisme at velgerregistreringen i forkant av valget har hatt en høy andel kvinner.

— Men hvis det er nye forhold som gjør at afghanske kvinner som ønsker å stemme, ikke får det, er det klart negativt, sier han til NTB.
Støre presiserer samtidig at han ikke har nok kunnskap til å kunne vurdere opplysningene som kommer fram i The Independents artikkel.
Bekymrede mennI Char-e-Anjir i Helmand-provinsen, en by nylig befridd fra Taliban, er bekymringen stor for «hva som kan skje» hvis kvinnene går til valglokaler hvor de blir kontrollert av menn.

— Vi er veldig bekymret for dette, sier den 57 år gamle bonden Niamtullah Khan, som gjør det klart at de fleste av naboene hans er imot å sende kvinner til valglokalene.

— Jeg, og et par andre, synes vi skal se framover og få en endring, men jeg vil ikke godta at min kone, søster eller datter går inn i bygninger fulle av ukjente menn, fastslår han.

Mangelen på kvinnelige medarbeidere har dessuten ført til frykt for utstrakt valgfusk, hvor menn ender opp med å stemme på vegne av kvinner i familien, kvinner som ikke nødvendigvis eksisterer.

Ifølge The Independent skal valgmedarbeidere ha oppfordret menn til å registrere koner, søstre og døtre som ikke var til stede — fordi de var under press fra Kabul om å få registrert kvinnene.

(NTB)